27 Mart Dünya Tiyatro Günü Ne Zaman Kutlanır, Önemi Nedir, Tarihçesi, Nasıl Yazılır?

Dünya Tiyatro Günü halkımız tarafından sürekli güzel sözlerle kutlanır. Peki, ne zamandan beri kutlanıyor? Tarihçesi nedir?

27.03.2019-00:54 - (Son Güncelleme: 11.02.2022-09:43) 27 Mart Dünya Tiyatro Günü Ne Zaman Kutlanır, Önemi Nedir, Tarihçesi, Nasıl Yazılır?

27 Mart Dünya Tiyatro Günü 1961'de Uluslararası Tiyatrolar Birliği (International Theatre Institute) tarafından ilan edilmiştir. Bu yıl Dünya Tiyatrolar Günü'nün 58. yılı kutlanıyor.  İşte 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nün tarihçesi...

27 MART DÜNYA TİYATRO GÜNÜ TARİHÇESİ

Her sene 27 Mart'ta dünya genelinde tiyatro grupları tarafından kutlanmaktadır. Pek çok ulusal ve uluslararası etkinlik kutlamalarda yer almaktadır. Dünya Tiyatro Günü'nün en önemli etkinliklerden biri, dünya çapında başarı kazanmış bir tiyatro oyuncusu, yönetmeni veya yazarın yazdığı evrensel bildirgedir. İlk bildirge 1962 yılında Jean Cocteau tarafından yazılmıştır.

NE ZAMANDAN BERİ KUTLANIYOR?

1962'den 1993'e kadar yayınlanan tüm bildirgeleri biri özgün dillerinde, diğeri İspanyolca olmak üzere iki antoloji şeklinde yayımlamıştır. Uluslararası Bildirge'nin haricinde, ITI dünyanın hemen her yerinde büyük gösteriler ve festivaller gerçekleştirmektedir. Bu organizasyonların tamamı ITI Resmi Sitesi'nden takip edilebilmektedir.

dünya tiyatrolar günü

UNESCO tarafından kurulan ITI'nin "Sahne sanatları bağlamında, dünya çapında bilgi ve uygulama alışverişini arttırmak, gelişim sürecinde sanatsal yaratıcılığın ve üretimin gerekliliği konusunda toplumsal bilinci uyandırmak, insanlar arasındaki barış ve dostluğun sağlanması ve artmasını gerçekleştirmek adına karşılıklı anlayışı geliştirmek, UNESCO'nun hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunmak" gibi amaçlarını, Dünya Tiyatro Günü'nde de anımsatılmaktadır. Her sene tiyatro ve tiyatroyla ortak çalışan diğer sanat alanlarından da gelen dünya çapında  başarılı bir sanatçı bu gün için bir konuşma yapmaya davet edilmektedir. Uluslararası Bildirge olarak görülen bu konuşmanın metni 20'den fazla dile çevrilmekte, pek çok gazetede yayınlanmakta ve dünya üzerindeki pek çok tiyatro grubunun oyunundan önce okunmaktadır.

DÜNYA TİYATRO GÜNÜ ÖNEMİ

Dünya Tiyatro Günü, tiyatronun içinde yer alan insanlar için sahne sanatlarının insanları bir araya getirici gücünü kutlamak, seyirciyle daha iyi bir iletişim kurmak ve insanlar arasındaki anlayış ve barışı arttırmak için bir fırsat olarak görülmektedir. Dünya Tiyatro Günü'nde gerçekleştirilen programlar, uluslararası etkilerinin yanı sıra ulusal ve bölgesel tiyatro gruplarının bir araya gelmesine de katkı sağlamaktadır.

NASIL YAZILIR?

İnsanlar genellikle Dünya tiyatro günü olarak yazıyor lakin bu yazım hatalıdır. Olması gereken Dünya Tiyatro Günüdür. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal