Can Yücel'in 21. Ölüm Yıldönümü

Can Yücel'in bugün ölümünün 21. yıldönümü. Usta şair, 12 Ağustos 1999 yılında aramızdan ayrıldı. Şimdi gelin modern Türk şairi tanıyalım...

12.08.2020-09:19 - (Son Güncelleme: 12.08.2020-09:18) Can Yücel'in 21. Ölüm Yıldönümü

Modern Türk şairimiz Can Yücel'in aramızdan ayrılışının bugün 21. yıldönümü. Arkasından onlarca şiiri bırakıp şairin hayatına bir göz atalım.

CAN YÜCEL KİMDİR?

Can Yücel, 21 Ağustos 1926 yılında İstanbul'da doğdu. Eski Millî Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'in oğludur. Usta şair, Ankara ve Cambridge Üniversitelerinde Latince ve Yunanca okudu. Çeşitli elçiliklerde çevirmenlik, Londra'da BBC'nin Türkçe bölümünde spikerlik yapmıştır. Can Yücel, askerliğini Kore'de yaptı. 1958 yılında Türkiye'ye döndükten sonra bir süre Bodrum ve Marmaris'te turist rehberi olarak çalışmaya başladı. Ardından bağımsız çevirmen ve şair olarak yaşamını İstanbul'da devam ettirdi.

Can Yücel, 1945-1965 yılları arasında 'Yenilikler', 'Beraber', 'Seçilmiş Hikayeler', 'Dost', 'Sosyal Adalet', 'Şiir Sanatı', 'Dönem', 'Yöne', 'Ant', 'İmece', 'Papirus' adlı dergilerde yazdı. 'Yeni Dergi', 'Birikim', 'Sanat Emeği', 'Yazko Edebiyat' ve 'Yeni Düşün' dergilerinde yayımladığı şiir, yazı ve çeviri şiirleri ile tanınan usta şair, 1965 yılından sonra siyasal konularda da şiir yazdı.

1956 yılında İstanbul'da yaşarken Güler Yüce ile evlenen Can Yücel, bu yıllarda Che Guevera tarafından kaleme alınan 'Gerilla Savaşı' ve 'İnsan ve Sosyalizm' adlı yapıtları Türkçe'ye çevirdi. Söz konusu bu kitaplar, sıkıyönetim tarafından yargılandı ve Can Yücel'e 15 sene mahkumiyet cezası verilmiştir. Bir süre hapishanede kalan usta şair 1974 yılında ilan edilen af ile dışarı çıkmıştır.

Ünlü dünya şairlerinden çevirdiği şiirleri biraraya getirdiği 'Her Boydan' adlı kitabı 1959 yılında yayımlanan Can Yücel, yapıtlarını 'Yazma, Sevgi Duvarı, Bir Siyasinin Şiirleri,

Ölüm ve Oğlum, Şiir Alayı, Rengarenk, Gökyokuş, Canfeda, Çok bi Çocuk, Kısadevre ve Kuzgunun Yavrusu adlı kitaplarda topladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal