2018 Yılı Ramazan Ayında Diyanet Tarafından Belirlenen Fitre Kaç Para?

2018 fitre kaç TL, fitre ne kadar, fitre kimlere verilir, fitreyi kimler verebilir, fitre ne zaman verilir konuları ile ilgili detaylar haberimizde...

17.05.2018-16:02 - (Son Güncelleme: 17.05.2018-16:08) 2018 Yılı Ramazan Ayında Diyanet Tarafından Belirlenen Fitre Kaç Para?

2018 fitre kaç TL, fitre ne kadar, fitre kimlere verilir, fitreyi kimler verebilir, fitre ne zaman verilir detaylar haberimizde...

Din İşleri Yüksek Kurulu, Kurul Başkanı Doktor Ekrem KELEŞ'in başkanlığında 4 Nisan 2018 tarihinde toplanarak 2018 yılı Ramazan ayında ödenmesi gereken fıtır sadakasının (Sadaka-ı Fıtır) kaç para olduğuna dair karara vardı.

Yapılan görüşmeler neticesinde fıtır sadakasının aşağıda açıklanan sebepler göz önünde bulundurularak 19,00 TL olmasına karar verildi.

FITIR SADAKASI'NIN NE KADAR OLACAĞI NASIL BELİRLENİR?

Fıtır Sadakası'nın tutarı belirlenirken, neredeyse Müslüman toplumların tamamına yakın kesim tarafından veriliyor olması, mevcut sosyal ve ekonomik hayat şartları ve bir bireyin günlük asgari gıda ve zorunlu ihtiyaçları göz önünde bulundurulur.

FITIR SADAKASI'NI KİMLER VERMELİDİR?

Azımsanamayacak kadar büyük bir çoğunluk, Fıtır Sadakası'nın sadece oruç tutmayanlar / tutamayanlar tarafından verilmesi gerektiği şeklinde yanlış bir bilgiye sahiptir.
Fıtır Sadakasının söz konusu olabilmesi için hastalık, zenginlik vb. sebeplere bakılmaz, her Müslüman Fıtır Sadakası ödemekle yükümlüdür.

FITIR SADAKASI KİMLERE VERİLİR?

Anne babaya, büyük anneye, dedeye, evlada, toruna, hanıma ve kafire Fıtır Sadakası verilmez.
Fakir olmak koşulu ile kardeşe, geline, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey anneye, üvey babaya ve üvey çocuğa Fıtır Sadakası verilir.
Hala, teyze, yenge, amca, dayı, kardeş, kardeş çocuğu, kuzen gibi akrabalara fıtır sadakası vermek daha çok sevap olur.

FITIR SADAKASI NE ZAMAN VERİLMELİDİR?

Fıtır Sadakası, Ramazan Bayramı'nın ilk günü tan yerinin ağarması ile vacip olmakla birlikte, Ramazan ayı içerisinde de verilebilir. Hatta fakirlerin bayram ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için, bayramdan önce verilmesi daha iyi olacaktır. Ancak bayram sabahına kadar fıtır sadakası verilmemiş ise, mutlaka bayram günlerinde ödenmesi gerekir.

FITIR SADAKASI NEDEN PARA İLE ÖDENİYOR?

Hadislerde fıtır sadakasının miktarı, arpa, hurma veya üzümden yaklaşık 2,917 gram, buğdaydan ise bunun yarısı kadar olarak belirlenmiştir. Ancak fıtır sadakasının bu şekilde belirlenmesi, o günkü toplumun beslenme alışkanlıkları ve ekonomik şartlarından kaynaklanmaktadır.
Hz. Peygamber ve sahabe dönemindeki uygulamalar göz önüne alındığında, fıtır sadakası miktarı ile bir fakirin, içinde bulunduğu toplumdaki orta halli bir ailenin hayat standardına göre bir günlük yiyecek ihtiyacının karşılanmasının amaç edildiği anlaşılmaktadır.

Buna göre günümüzde fıtır sadakasının miktarı, bir bireyin günlük asgari gıda ihtiyacını karşılayacak miktar, günümüz şartlarına uygun şekilde gıda yardımı ya da bunun değerinde nakit para olarak da verilebilir. Fıtır sadakası verilirken, fakirin yararına göre hareket etmek daha uygun olacaktır.

Son Dakika Kültür-Sanat Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal