Kuersetin Düzenli Kullanıldığında Koronavirüsün Etkilerini Azaltıyor

Faydalar saymakla bitmeyen besinlerin ortak birleşeni olan kuersetin, düzenli kullanıldığında Kovid-19’a bağlı ölümlerin önüne geçiyor.

03.08.2021-16:36 - (Son Güncelleme: 03.08.2021-16:41) Kuersetin Düzenli Kullanıldığında Koronavirüsün Etkilerini Azaltıyor

Son yılların en büyük salgınlarından biri olan koronavirüs, birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden olmaya devam ediyor. Yurt dışında yapılan bir araştırmada ise birçok sebze meyvenin bileşenlerinde biri olan kuersetinin, düzenli kullanıldığı zaman Kovid-19 salgınına bağlı ölümlerin önüne geçmede etkili olduğu belirtildi. 

KORONAVİRÜSÜN ETKİLERİNİ AZALTIYOR

Sebze ve meyvelere renk veren kuersetin, özellikle kırmızı soğan, üzüm, elma, çilek, kiraz, brokoli, turunçgiller, çay, sebze ve lahana gibi besinlerde oldukça fazla bulunuyor. Kuersetenin molekülü antioksidan içeriği ve alerjik reaksiyonları önleme üzerinde ki etkileri, bir süredir devam eden salgına karşı oldukça etkili olduğu da bu yapılan araştırmada ortaya çıktı. 

YAPILAN ÇALIŞMA BİLİM DÜNYASIYLA PAYLAŞILDI

Salgın tedavisindeki etkileri üzerine değerlendirmelerde bulunan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vefik Arıca, yapılan çalışma kuersetinin kovid-19 salgını tedavisinde ki etkilerinin kanıtlasndığını gösterdiğini belirterek, ‘Milano Üniversitesi Bilimsel Araştırma Laboratuvarı Sorumlusu Francesco Di Pierro’nun öncülüğünde Oxford Üniversitesi ile farklı ülkelerden araştırmacıların gerçekleştirdiği ve ‘İnternational Journal of General Medicine’ dergisinde yayımlanan bilimsel çalışma, Kuersetin ile ilgili randomize, kontrollü, açık etiketli çok önemli yeni veriler elde edilmesini sağladı. Çalışmada Covid-19 hastası 152 hastaya 30 gün boyunca günde 1000 mg Kuersetin verildi ve hastalar takibe alındı. Çalışmanın sonunda Kuersetin verilen hastaların hastanede kalış süresinde, oksijen tedavisi ihtiyacında, yoğun bakım ünitesine geçiş ve özellikle de ölüm sayısında önemli oranda azalma olduğu gösterildi. Bu çalışmada Kuersetin’in güvenli bir molekül olduğu bir kez daha doğrulanmış oldu’ şeklinde konuştu. 

KORONAVİRÜSE BAĞLI ÖLÜM ORANLARI YÜZDE 3 AZALDI

Yapılan klinik çalışma sonuçlarına bakıldığında, kuersetinin ile beraber uygulanan ek tedavin, Hastaneye yatışı ihtiyacını yüzde 68,2, hastanede yatış süresini yüzde 76.8, oksijen tedavisi ihtiyacını yüzde 93.3, en önemlisi de Covid-19’a bağlı ölüm oranlarını üçte bir oranında azalttığını gösterdiği yer aldı. 

KUERSETİNİN 3 ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ BULUNUYOR

Faydaları saymakla bitmeyen kuersetinin önemli olan 3 özelliğine değinen Arıca; ‘Bu çalışma göstermiştir ki; Kuersetin molekülünün 3 önemli özelliği: Antioksidan, Antiinflamatuar ve İmmünmodülatör etkileri olmasıdır. Bu etkiler sayesinde Kuersetin; oksidatif stres ve iltihaplanmaları önleyip bağışıklığı artırabilmektedir. Francesco Di Pierro ve arkadaşları tarafından yapılan başka bir randomize, açık etiketli ve kontrollü klinik çalışmada 42 Covid-19'lu olgunun yarısına standart tedavi, yarısına standart tedavi+Quercetin verildi. Kuersetin verilen grupta klinik ve laboratuvar sonuçlarının belirgin olarak daha iyi bulunduğu görüldü’ dedi. 

SALGINI HAFİFLETMEDE OLDUKÇA GÜÇLÜ

Salgınla mücadelede oldukça etkili olduğunun altını çizen Prof. Dr. Vefik Arıca, ‘Geçmişte koronavirüs hastalığından korunmada Kuersetin molekülü ile ilgili çok sayıda bilimsel yayın yapılmış ve bu amaçla kullanılabileceği belirtilmişti. Bunun üzerine bazı ülkeler koronavirüsten korunmada Kuersetin’i rutin protokolde uygulamaya başlamıştı. Bu çalışma ise, Kuersetin’in, hastalığı önlemenin yanında tedavide ek olarak kullanılması halinde ciddi etki göstereceğini, hastalık yükünü azaltabileceğini ve salgını tüm dünyada hafifletebileceğini göstermesi açısından çok önemlidir’ değerlendirmesinde bulundu. 

KUERSETİN TEDAVİ PROTOKOLÜNE DAHİLEDİLMELİ

Kuersetinin etkilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini dile getiren Arıca, bu molekülün tedavi protokolüne eklenmesi gerektiğini belirterek, ‘Kuersetin’in antiviral ve antialerjik etkinliği nedeniyle aşı sonrası oluşan alerjilerde de faydalı olacağına inanıyorum. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde (Teknopol Kuersetin ve İsoquersetin ürünleri üretiyor. Bu önemli klinik çalışmadan sonra Türkiye başta olmak üzere birçok ülkede koronavirüs tedavisine destek olarak bu molekülün kullanımı artacaktır’ şeklinde konuştu. 

PEKİ KOERSETİN DELTA VARYANTINA KARŞI KORUYUCU MU?

Koronavirüs delta varyantıa dair merak edilen konulara değinen Prof. Dr. Vefik Arıca, ‘Delta varyantının yaygınlaştığı ve aşıların Delta varyantına karşı etkinliğinin tartışıldığı bugünlerde halkımıza mutlaka aşı yaptırmalarını, maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmelerini ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından belirlenen kriterlere göre, aşı olanlar dahil GRAS statüsünde (genellikle güvenli olarak kabul edilir) kabul edilen bir ürün olan Kuersetin’i düzenli kullanmalarını öneriyorum’ dedi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal