Koronavirüs Tedavisi Spermlere Zarar Veriyor mu?

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle ilgili her gün bir iddia ortaya atılıyor. Son dönemlerde ortaya atılan iddia ise koronavirüs tedavisi spermlere zarar verir mi? Sorusuna uzmanlardan cevap geldi.

06.05.2021-13:26 - (Son Güncelleme: 06.05.2021-13:38) Koronavirüs Tedavisi Spermlere Zarar Veriyor mu?

Tüm dünyayı etkisi altına alan kovid-19 salgını hakkında yer gün spekülasyonlar ortaya atılıyor. Kovid-19 aşılarının spermlere zarar verdiği iddiasını dile getiren İsrail’de konuyla ilgili araştırma yayınlandı.

Yapılan araştırmada koronavirüs aşılarının spermlere etkisi ile ilgili yapılan ilk çalışmada bilim insanları, BioNTech - Pfizer Kovid-19 aşısının spermlere zarar vermediğini belirtti. Araştırmacılar, ikinci doz aşılarını yaklaşık bir ay önce olmuş 43 erkekten alınan sperm örneklerini gözlemlerken spermlerin hacminde, konsantrasyonunda veya hareketliliğinde herhangi bir anormallik bulunmadığını kaydetti.

Araştırmayı gerçekleştiren Kudüs İbrani Üniversitesi'ndeki ekip, erkek spermlerinin hacminde, konsantrasyonunda veya hareketliliğinde herhangi bir anormallik bulunmadığını ifade edildi. Çalışmayı gerçekleştiren ekip, araştırmanın az kişiyle yapıldığını ancak bu konu üzerindeki ilk çalışma olduğunu belirtti. Çalışma küçük ve sonuçlar henüz hakem tarafından gözden geçirilmemiş olsa da, araştırmacılar bulgularının kafasında soru işareti bulunan genç erkeklerin aşılanması için önemli veriler olduğunu söyledi.

KOVİD-19 ERKEK DOĞURGANLIĞINI ETKİLER Mİ?

Geçtiğimiz Ocak Ayında   Reproduction dergisinde yayınlanan bir makale, koronavirüsun erkek doğurganlığını etkilediğine dair kanıtlar olduğunu öne sürerek bilim insanları arasında tartışma yarattı. Imperial College London'da üreme endokrinolojisi ve androloji danışmanı olan Dr. Channa Jayasena, CNN'e yaptığı açıklamada, bunun makul olmakla birlikte, çalışmanın ayrıntılı ve ikna edici verilerden yoksun olduğunu söylemişti.

Bazı şiddetli yanlış bilgilendirme kampanyalarına rağmen uzmanlar, virüsün kadınların doğurganlığını etkilemesinin fiziksel olarak imkansız olduğunun altını çizmişti. Pfizer'in sözcüsü Jerica Pitts de Associated Press'e, ‘Kovid-19 aşılarının, virüsün başak proteininde paylaşılan bir amino asit dizisi nedeniyle kısırlığa neden olacağı yanlış bir şekilde öne sürüldü. Bunun gerçekleşmesi genetik olarak mümkün değil’ ifadelerini kullanmıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal