Kredi İle Emekli Olmak İçin Kritik Tarih Belli Oldu!

Yapılandırmadan faydalanıp emekli olacaklara kamu bankaları tarafından kredi desteği sağlanıyor. Sigortalı olanlar yapılandırılan sigorta prim borçlarının peşin ödeme tarihinin son gününe dek kredi kullanabilecekler.

17.09.2021-14:20 - (Son Güncelleme: 17.09.2021-15:15) Kredi İle Emekli Olmak İçin Kritik Tarih Belli Oldu!

Emeklilikte yapılandırma ile birlikte; esnaf, çiftçi, dolmuşçu, taksici vatandaşlara da erken emeklilik fırsatı sağlanmış oldu. Prim borcunu yapılandıran Bağ-Kur'lular banka kredisiyle erken emekli olma fırsatı yakalıyor.

1 KASIM PEŞİN ÖDEME TARİHİNİN SON GÜNÜ

Sigortalıların yapılandırılan sigorta prim borçlarının peşin ödeme tarihinin son günü olan 1 Kasım'a kadar kredi kullanma imkanları bulunuyor. Kredi taksitleri emeklilerin aylıklarından kesilecek.

Durdurulan hizmet sürelerini canlandıran ve emeklilik bekleyenler dilekçe verebiliyor. Hayatını yitirmiş olan sigortalının hak sahipleri de aynı şartlarla başvuru yapabilir. Borcunu yapılandırmak isteyenlerin, iki hafta içinde başvuru yapmaları gerekiyor. Başvuru ve ilk taksit sürelerinde herhangi bir uzatma olmayacak. Geçmiş zamanda dondurulmuş olan sigortalılık süresinin her günü için 41.14 lira yatacak. Bağ-Kur sigortalılarının daha evvel durdurulan hizmet sürelerinin dolmasıyla  kazanılan alacaklar, isteğe bağlı ve topluluk sigorta primleri de yapılandırma içinde bulunuyor.

BAŞVURULAR NASIL VE NEREYE YAPILACAK?

Başvurular 30 Eylül tarihine kadar; e-sigorta üzerinden, şahsen veya posta yoluyla bağlı bulunulan sosyal güvenlik il müdürlüğü ve merkezine yapılabilmektedir. İşverenler, e-sigorta, şahsen veya posta yolu şeklinde, Bağ-Kur sigortalıları, primini kendi ödeyenler e-devletten, şahsi ya da posta yoluyla başvuru yapabilirler. Bağ-Kur sigortalılarının ihya borçlarını yapılandırması için1 Kasım tarihine kadar başvuru yapmaları gerekiyor.

BORÇLAR YAPILANDIRILDIĞI ZAMAN EMEKLİ AYLIĞI ALINABİLECEK Mİ?

Borçlar yapılandırıp primler tamamlanarak emekli olunması durumunda ödemelerin bitmesinden sonra, aylık alınabiliyor. Süreye gereği olmayıp, prim borcu sebebiyle emekli olamayan kişiler için de borçlar silinerek, hizmet süresi durdurulduğu zaman aylık bağlanabiliyor.

PRİM, HİZMET BORÇLANMASI İÇİN HANGİ BANKADAN VE NASIL KREDİ KULLANILABİLİR?

Kamu bankalarından; Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank'tan kredi kullanılabilir. Sosyal güvenlik il müdürlükleri veya merkez müdürlüklerine başvuru yapılarak emekli olunabilir yazısıyla müracaat edilebiliyor. Hizmet borçlanması dahilinde da aynı fırsattan faydalanılabiliyor.

KREDİ BAŞVURUSU İÇİN SÜRE SINIRI VAR MI, FAİZ ORANI SABİT Mİ?

Yapılandırılması gerçekleşen sigorta prim borçlarının peşin ödeme tarihinin son günü olan 1 Kasım'a dek aylık 1.55 faiz oranı ve 36 ay vade ile kredi kullanılabiliyor. Kredi taksitleri ise bağlanan emekli aylıklarından kesilerek ödemesi yapılacak. Peşin ödeyenler için enflasyon farkının yüzde 90'ı silinecek.

YAPILANDIRMANDA KREDİ KARTI KULLANILABİLİR Mİ?

Prim de dahil olmak üzere, yapılandırılan borçların hepsi kredi kartıyla ödenebiliyor. Kredi kartı kullanılması katsayı uygulanmasına engel değil. Borçlarını son taksit de dahil olacak şekilde ödeyenler hacizlerin tümünü kaldırarak teminatlarını geri alabiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal