Kredi alacakların dikkatine: Kanun değişikliği yapıldı

Kredi alacakları ilgilendiren bir son dakika kararı alındı. Ticaret Kanunu’nda alınan yeni karara göre kredi almak isteyen vatandaşlar kredi bağlantılı hayat sigortası yaptırmaya zorlanamayacak. İşte detaylar...

24.09.2022-11:11 - (Son Güncelleme: 24.09.2022-14:54) Kredi alacakların dikkatine: Kanun değişikliği yapıldı

Ticaret Bakanlığı, ihtiyaç kredisi ve konut kredisi konusunda önemli bir adım attı. Ticaret Kanunu’nda değişikliğe giden bakanlığın yeni kararına göre sigortalı ve sigortasız olarak iki ayrı sözleşme teklifi hazırlayacak. Tüketiciler, kredi aldıkları banka ya da diğer finans kuruluşlarıyla bağlantısı olmaksızın istedikleri bir başka sigorta şirketinden de sigorta yaptırabilecek.

Kanun değişikliği yapıldı

Ticaret Bakanlığı’nın söz konusu değişikliği bazı bankalar tarafından daha öncesinde uygulanmaya başlarken, kredi sözleşmelerinde faiz oranlarıyla ilgili kritik bir detay ortaya çıktı. Hayat sigortasından yararlanmak isteyen ve istemeyen vatandaşlar farklı faiz oranlarıyla karşı karşıya kaldı. Sigorta yaptırmak istemeyenlere daha yüksek faiz oranlarından teklif yapılırken, hayat sigortası yaptıranlara ise daha düşük oran teklif edildiği iddia edildi.

Ticaret Bakanlığı kredi

Faiz artarsa 30 gün önceden bilgi geliyor

Tüketici Kredileri Yönetmeliği’ndeki en kritik değişikliklerden birisi de kredi kartı, kredili mevduat hesabı gibi belirsiz süreli kredi sözleşmelerine uygulanan değişken faiz oranlarıyla ilgili oldu.

Yapılan değişikliğe göre, faiz oranlarının artması durumunda, tüketiciye 30 gün önceden yazılı olarak bildirim yapılacak. Bu bildirimde, yeni faiz oranının yürürlüğe girmesinden sonra yapılacak ödemelerin tutarı, sayısı ile aralıklarının değişmesine ilişkin ayrıntılar yer alacak. Yeni faiz oranı geriye dönük uygulanamayacak. Tüketici, bildirim tarihinden itibaren en geç 60 gün içinde borcun tamamını ödediği ve kredi kullanmaya son verdiği takdirde faiz artışından etkilenmeyecek.

Mevcut sigortalar iptal edilebilecek mi?

Sigortalar 1 yıllık olarak düzenleniyor ancak süresi dolmak üzere olanlar yeni poliçe almamama ya da başka bir sigorta şirketiyle çalışma hakkına sahip. Poliçesi yenilenenler ise üzerinden 15 gün geçmediyse sözleşmelerini iptal edebilme hakkına sahip. Kendilerinden habersiz sigorta yaptırılanlar ise poliçe üzerinden 30 gün geçmemişse iptal etme hakları bulunuyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal