Kovid-19'un Göç Etkisi

Kovid-19 etkisiyle birlikte İstanbul'dan dışarıya göç hareketi yüzde 24 arttı. Ankara’daki artış ise yüzde 87’yi buldu. İzmir’e göç, geçen döneme göre yüzde 148 yükseldi.

04.09.2021-16:02 - (Son Güncelleme: 04.09.2021-17:49) Kovid-19'un Göç Etkisi

Global olarak yaşanan koronavirüs salgını ile Türkiye'de başlayan kısıtlamalar ve uygulanan evden çalışma modeli, vatandaşları sahillere gitmeye yöneltti. Bu dönemde kiralık yazlıklar yoğun talep gördü  ve satışlar hareketlendi. Türkiye Taşınma Dosyası’nın 1 Ocak-31 Temmuz tarihleri arasındaki verilerine göre, 2021’in 3’üncü çeyreğinde taşınma hareketliliği, pandemi sebebiyle düşüş yaşayan 2020’nin 3’üncü çeyreğini ilk aydan yakalamış bir durumda olduğu incelendi. 

Pandemi sebebiyle geçtiğimiz 2020 yılında düşüş yaşayan taşınma hareketliliği 2021 yılında yükselişe geçti. En fazla taşınma gerçekleşen iller İstanbul, Ankara ve İzmir oldu. Antalya, Muğla ve Tekirdağ illerindeki artışta öne çıkanlar arasında yer alıyor.

EN ÇOK GÖÇ ALAN İL İZMİR 

Yapılan değerlendirmeye göre İstanbul'dan dışarıya göç hareketi bir önceki döneme göre yüzde 24 artış gösterdi. Ankara'da ise yüzde 87'lik artış oldu. İzmir ise geçen döneme göre yüzde 148 daha fazla göç aldı. Antalya ise geçtiğimiz döneme göre yüzde 78 daha fazla göç alarak 3 büyük ilin gözdesi oldu.

Antalya’dan sonra sahil kesimlerinde yer alıp da en çok giren göç artışı yaşayan iller arasında Muğla, Balıkesir ve Tekirdağ yer aldı. 

İSTANBUL'DA TAŞINMA HAREKETLİLİĞİ ANADOLU YAKASINDA 

İstanbul’da yaşanan taşınma hareketliliğinin yüzde 44’ü Anadolu Yakası’nda, yüzde 56’sı Avrupa Yakası’nda yaşanırken en çok taşınma hareketliliği yaşanan ilçeler ise; Kadıköy, Ümraniye ve Maltepe olarak öne çıktı. 

ANKARA VE İZMİRLİLER İSTANBUL'U TERCİH ETTİ

İstanbul aynı zamanda Ankara, İzmir ve Kocaeli başta olmak üzere birçok şehirden göç almaya devam etti. Bu şehirlerden İstanbul’a taşınanların tercih ettiği yer de Anadolu Yakası oldu. Ankaralılar ve İzmirliler en çok Kadıköy, Pendik ve Maltepe’yi tercih ederken geçtiğimiz yıllarda Beşiktaş’a gösterilen ilginin düştüğü gözlemlendi.

Son altı aylık dönem içerisinde ise İstanbul; en çok İzmir, Ankara, Muğla, Kocaeli ve Balıkesir’e göç verdi. Bu dönemde taşınma maliyetleri de geçen seneye oranla İstanbul’da 3+1 evlerde yüzde 35, 2+1 evlerde yüzde 37 arttı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal