Kovid-19 Sonrası Çocuklarda Görülen MIS-C Hastalığı Giderek Artıyor

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında yeni etkiler ortaya çıkmaya devam ediyor. Salgın sonrası ortaya çıkan MIS-C hastalığı son dönemlerde hızla yayılmaya başladı.

07.06.2021-16:23 - (Son Güncelleme: 24.06.2021-11:08)

İlk olarak Çin’de görülen ve hızla tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını sonrası ortaya çıkan MIS-C hastalığı hızla artmaya başladı. Özellikle Hindistan’da görülen ve yoğum bakıma kaldırılma oranının yüzde 70 olduğu bu hastalık, 5 ila 15 yaşındaki çocuklarda daha etkili oluyor. Uzmanların ifadesine göre MIS-C hastalığı Türkiye’de de görülmeye başlandı.

Kovid-19 salgınıyla mücadele hız kesmeden devam ederken, ortaya çıkan MIS-C hastalığı paniğe neden oldu. Koronavirüse yakalanmış ya da tedavi gören 5 ile 15 yaşlarında ki çocuklarda kendini gösteren bu hastalık, böbrekler, kan damarları, akciğer, kalp, beyin, cilt gibi birçok organda ciddi iltihaplanmaya neden oluyor. 

ÇOCUKLARDA GÖRÜLÜYOR

Uzmanlar, MIS-C hastalığının kovid tedavisi geçiren çocuklarda iki hafta sonra kendini gösterdiğini belirtti. Sadece Delhi'de 200 vakanın bulunduğuna dikkat çeken Lady Hardinge Tıp Koleji'nde pediatri direktörü Dr. Harish hastalığın kalp, solunum veya böbrek yetmezliğine neden olduğunu dile getirdi. Erken teşhisin oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Harish, ‘İyileşen çocukların uzun vadeli yaşam kalitesi, organların ne kadar kötü etkilendiğine bağlı’ şeklinde konuştu.

MIS-C HASTALIĞI NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çocuklarda multisistem inflamatuar sendromun (MIS-C) belirti ve bulguları (tüm semptomlar) beraber görülmektedir. MIS-C belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

-Uzun süreli ateş

-Kusma

-İshal

-Mide ağrısı

-Deri döküntüsü

-Alışılmadık derecede yorgun hissetmek

-Hızlı nabız

-Hızlı nefes alma

-Kırmızı gözler

-Dudakların ve dilin kızarıklığı veya şişmesi

-Ellerin veya ayakların kızarıklığı veya şişmesi 

-Baş ağrısı veya baş dönmesi

-Büyümüş lenf düğümleri

MIS-C HASTALIĞI KENDİNİ TEKRARLAR MI?

Bu zamana kadar görülen MIS-C hastalığında kendini tekrarlayan bir vakaya rastlanmadı. Uzmanlar bu hastalığın tekrarlanmasına dair herhangi bir belirtinin henüz olmadığını dile getirdi.

Çocuğunuz yukarıda ki belirtileri ağır geçiriyor ise hiç vakit kaybetmeden uzman hekime görünmelisiniz.

MIS-C SENDROMU TANI KRİTERLERİ NELERDİR?

Bu hastalığı anlamanın en önemli yollarından biri eğer çocuğunuzun normalde bir kronik hastalığı yoksa ve bu belirtileri yaşamaya başladıysa acilen uzman hekime gitmeniz gerekiyor.

MIS-C HASTALIĞI TÜRKİYE'DE DE GÖRÜLDÜ

Koronavirüs geçiren veya geçirmekte olan çocuklarda oldukça az görülen bu hastalık geçtiğimiz günlerde Türkiye'de de bir çocukta görüldü. Batman'da görev yapan doktor Gülsüm Kahveci Kılınç ve Şenol Kılınç'ın çocukları 8 yaşında olan Toprak Kılınç, geçtiğimiz günlerde Kovid-19 salgını sonrası gelişen miyofasiyal ağrı sendromu nedeniyle tedavi gördüğü hastanede ne yazık ki yaşamını kaybetmişti. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal