Dumping Sendromu Nedir ve Nasıl Geçer?

Son yılların en sık yapılan operasyonlarından biri olan mide ameliyatı sonrası ortaya çıkan Dumping sendromu nedir? Dumping sendromu belirtileri? Dumping sendromu tedavisi hakkında merak edilenler haberimizde.

07.06.2021-15:33 - (Son Güncelleme: 07.06.2021-15:33)

Birçok ünlü ismin mide operasyonu ile zayıflamasının ardından mide ameliyatı olanların sayısı oldukça arttı. Bizde mide ameliyatı olmayı düşünler için ameliyat sonrası ortaya çıkan Dumping sendromu nedir? Dumping sendromu belirtileri? Dumping sendromu tedavisi, Dumping sendromu diyeti gibi en çok merak edilenleri araştırdık. İşte detaylar…

DUMPİNG SENDROMU NEDİR?

Dumping sendromu, mide ve baypas ameliyatı geçirenlerde görülen, tüketilen karbonhidratın bağırsağa hızlıca geçmesiyle oluşan durumdur. Özellikle son yıllarda birçok ünlü isminde başvurduğu mide küçültme operasyonu sonrası sıklıkla meydana gelen bir durumdur. Tedavi edilmediği ya da kontrol altına alınmadığında ciddi sorunlara neden olabilmektedir. 

Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Türker Karabuğa, son dönemlerde sıkça görülen Dumping sendromuna karşı uyarılarda bulundu.

DUMPİNG SENDROMUNUN SEBEPLERİ

Mide cerrahisinin şekli dumping sendromunun şiddetini belirler. Cerrahi nedenler arasında gastrojejunostomi, gastrik bypass ameliyatları, mide ülseri ameliyatları yer alır. Cerrahi neden taşımayan durumlarda ise diyabet hastalığı, bazı viral hastalıklar ve idiopatik nedenler, dumping sendromu sebepleri arasında yer alır. 

DUMPİNG SENDROMU BELİRTİLERİ

Dumping sendro, geç ve erken olmak üzere iki başlıkta incelenir. Belirtiler mide ameliyatı geçirmiş hastalarda yüzde 20 hafif sendromda, bazı hastalarda ise yaklaşık yüzde 1 ile 5 arasında şiddetli belirtiler ile kendini gösterir. 

Erken Dumping Sendromu Belirtileri:

Erken sendrom belirtisi yemek yedildikten yaklaşık 15 dakika sonra kendini göstermeye başlar. Yenilen besinden alınan karbonhidratın hızlıca bağırsağa geçmesi sonucunda, bağırsak duvarından bağırsak içine sıvı çekilmesiyle kramp tarzı şiddetli ağrıların meydana gelme durumudur. 

-Kramp tarzı karın ağrısı

-Bulantı

-Kusma

-Tansiyonda düşme

-Bayılma

-Çarpıntı

-İshal

Geç Dumping Sendromu Belirtileri

Geç belirtiler dediğimiz noktada ise yemek yedildikten yaklaşık 1 ile 3 saat sonra tüketilen karbonhidrat ve basit şeker içeren gıdaların bağırsağa geçmesiyle, kan şekeri hızla artar ve pankreas yüksek miktarda insülin salgılar. Bu durumda ortaya şiddetli ağrıların çıkmasına neden olur. Bu belirtiler ise mide ameliyatından yıllar sonrada görülebilmektedir. 

-Kanşekeri düşüklüğü

-Terleme

-Titreme

-Bayılma

-Halsizlik

-Göz kararması

-Baş dönmesi

-Yorgunluk

DUMPİNG SENDROMU TEDAVİSİ

Dumping sendromunda en önemli konu, ameliyat sonrası  doğru diyetin uygulanmasıdır. Peki Dumping sendromu sonrası nasıl bir diyet uygulanmalı?

Diyet: Bu tür hastalardaki en önemli tedavi diyette yapılacak değişikliklerdir. Karbonhidrattan ve basit şekerlerden kaçınılmalı, proteinden zengin lif içeriği yüksek gıdalar tüketilmelidir. Liften zengin gıdalara yer verilmesi mide boşalmasını ve bağırsağa geçişi yavaşlatır ve belirtileri önler. Yapılan dumping sendromu diyetine ek olarak bol bol sıvı tüketilmeli ve sindirimin doğru sağlanması için yiyeceklerin iyice çiğnemesi gerekir.

 İlaçlar: Diyette yapılan değişikliklere rağmen dumping belirtileri hala devam ediyorsa hastada ilaç tedavisi doktor tarafından başlanabilir. 

Cerrahi tedavi: Diyet ve endoskopik anostomoz daraltıcı işlemlere yanıt vermeyen hastalara cerrahi tedaviye başvurulur. Gastrik bypass geçirmiş dumping sendromu gelişen hastalarda çeşitli ameliyatlar yapılır. Bu operasyonlar 7-8 saati bulabilen, zor ve deneyim gerektiren ciddi ameliyatlardır.

DUMPİNG SENDROMUNDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

-Öğünlerde çok fazla yemek yemekten kaçınılmalı.

-Glisemik indeksi yüksek basit şekerli ürünlerden kaçınılmalı.

-Yağlı ve kızarmış gıdalardan uzak durulmalı.

-Yüksek oranda karbonhidrat içeren ekmek ve hamur işi gıdalardan kaçınılmalı.

-Milkshake, latte, hazır meyve suları gibi şekerli içeceklerden uzak durulmalı.

-Yüksek fruktoz içerdiği için taze meyve suları da sınırlı tüketilmeli.

-Mayonez ve gıda soslarından uzak durulmalı.

-Gıdalar iyi çiğnenmeli.

-Öğün sırasında ve hemen sonrası sıvı tüketilmemeli.

-En az 6-7 öğün yapacak şekilde ve proteinden ve liften yüksek besinler tüketilmeli.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal