Koronafobi'den Korunma Yolları

Tüm dünyayı saran Coronavirüs hakkında, özellikle sosyal medya üzerinden yayılan asılsız haberler kaygının ve paniğin artmasına neden olurken uzmanlar 'korkmayın, önlem alın' uyarısı yapıyor. Toplumda oluşan panik sonucunda koronafobi olarak adlandırılan fobiden korunmak için ne yapmak gerekir? İşte detaylar…

17.03.2020-12:33 - (Son Güncelleme: 17.03.2020-11:56) Koronafobi'den Korunma Yolları

Özellikle sosyal medya üzerinden yayılan felaket senaryolarının etkisiyle hayatımıza giren kaygı türü oldu; Koronafobi! Konu hakkında bilgiler veren Uzman Psikolog Simru Kavak, bu süreçte oluşan Koronafobi’den korunmanın 6 etkili yöntemi anlattı.

HABER KAYNAĞI, KORKU KAYNAĞI OLMASIN

Gerçekçi olmayan haberler, korkunuzun tetiklenmesine neden olabilir. İlk olarak bu zaman zarfı içerisinde sadece güvenilir haber kaynaklarını takip etmeye özen göstermeniz gerekir.

PANİKLEMEYİN!

Panik duygusu, virüsten çok daha hızlı yayılır. Panik yapmamaya ve panik yapmanıza neden olan konuşmalardan uzak kalmaya çalışın. Hatta bir süre, konuşurken kendinizi huzursuz hissettiğiniz kişilere veya takip ettiğiniz kaynaklarla aranıza mesafe koyun.

TEDBİRİ ABARTMAYIN

Coronavirüsünden korunmak için kişisel hijyeninize özen göstermek, ilgili birimler tarafından paylaşılan güvenlik ve sağlık tedbirlerini almak yeterli olacaktır. Ekstra olarak alacağınız güvenlik önlemleri daha fazla kaygılanmanıza neden olacaktır. Örneğin televizyonda veya internette gördüğünüz, okuduğunuz her gıdayı tüketmeyin. Bu sizi virüsten korumak yerine başka hastalıklara itebilir.

SORULARINIZ CEVAPSIZ KALMASIN

Belirsizlik de kaygının tetiklenmesine neden olur. Aklınıza takılan sorulara yanıt bulabilmek için ilgili sağlık çalışanlarına ya da kurumlara danışmanız, rahatlamanıza yardımcı olabilir. Buradaki önemli nokta; sosyal medya, aile ya da arkadaş whatsapp gruplarına değil; “yetkin, ilgili kişilere” başvurmak!

FELAKET SENARYOLARI YAZMAYIN

Uzman Psikolog Simru Kavak “Coronavirüs paniğini, daha önceki salgın virüs paniklerinden ayıran en önemli özelliklerden biri, sosyal medyanın artık çok daha yaygın ve kontrolsüz kullanılması. Mesajlaşmalardaki, ses kayıtlarındaki felaket senaryolarına inanmayın, gerekirse takipten çıkın,” şeklinde açıklamada bulundu.

KAYGI BELİRTİLERİNE DİKKAT EDİN

Kaygılandığınızda kalp çarpıntısı, öfke, nefes düzensizliği gibi fiziksel etkiler hissediyorsanız, yürüyüş, nefes egzersizi, meditasyon gibi rahatlatıcı aktivitelerden herhangi birini yapabilirsiniz. Bu durum fiziksel rahatlamanın yanı sıra, psikolojik dengenizi kurmaya da yardımcı olacaktır.

KORONAFOBİ’NİN BELİRTİLERİ NELER?

  • Evdeyken bile devamlı el yıkamak,
  • Ellerinizi yıkayamadığınızda çok büyük korku ve endişe hissetmek,
  • Gerçekçi olmayan düşüncelere kapılmak,
  • Korku hissetmek,
  • Kalp çarpıntısı,
  • Nefes düzensizliği
  • Öfke
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal