Kıymanın Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Hemen her yemeğin lezzetine lezzet katan kıymanın bozuk olduğu nasıl anlaşılır? Kıymanın bozuk olduğunu anlamanıza yardımcı olacak birkaç tekniği sizin için bir araya getirdik. Detaylar haberimizde…

17.04.2020-13:06 - (Son Güncelleme: 17.04.2020-12:31) Kıymanın Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kıyma Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Hemen her yemekte kullanılan kıymanın bozulduğunu anlamak için birkaç teknik bilmeniz yeterli. Sizin için kıymanın bozulduğunu anlamanıza yardımcı olacak teknikleri bir araya getirdik. İşte detaylar…

RENGİNİ KONTROL EDİN

Çiğ kıymanın iç tarafı hava ile temas etmediği için gri-kahverengi renkte olabilir. Bu kıymanın bozuk olduğunu anlamına gelmez. Fakat kıymanın dış tarafı gri veya kahverengiye dönmeye başlamışsa o kıymayı asla tüketmeyin! Çünkü bu, kıymanın bozulmaya başladığını gösteren bir işarettir. Çiğ kıymanın dış kısmı her daim parlak kırmızı, iç kısmı ise kahverengimsi olur.

DOKUNARAK KIVAMINA BAKIN

Kıymanın bozuk olduğunu anlamanın bir başka yolu da dokunma testi yapmaktır. Eğer kıymayı, elinize aldığınız zaman yapışkan bir his bırakıyorsa bu, bozulmaya başladığına işarettir. Aynı zamanda çiğ veya pişmiş olması fark etmeksizin kıymanın yapışkan bir dokuya sahip olması, bozulmanın işaretidir; bu şekilde olan kıymayı asla tüketmeyin!

KOKU TESTİ YAPIN

Koku testi, kıymanın bozulup bozulmadığını anlamak için en kolay ve hızlı yoldur. Taze kıyma kokusu zar zor alınır ancak kokuşmuş bir etin kokusunu çok rahat alabilirsiniz. Tabii ki her zaman o keskin kokuyu duyamayabilirsiniz. Böyle durumlarda kıymanın renk ve dokusundaki değişimlere göre karar verin.

SON KULLANMA TARİHİNE BAKIN

Son kullanma tarihi, ürünün hangi tarihten sonra kötüleşmeye başlayacağını gösterir. Yani yiyecekler bu tarihe kadar en iyi tada ve kaliteye sahiptir. Bu nedenle kıyma alırken ürün etiketini dikkatlice okuyun. Kıymayı dondurucuda 4 ay, buzdolabında ise 2 gün saklayabileceğinizi unutmayın. Ayrıca kıymayı asla oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletmeyin!

AZ PİŞMİŞSE YEMEYİN!

Etin bozulmasına sebep olan bakteriler genellikle zararlı olmasa da hastalığa neden olan diğer mikroorganizmalar çoğaldığı zaman durum tehlikeli olabilir. Bu yüzden hastalık riskini azaltmak için her zaman az pişmiş kıymalı yemekleri tüketmekten kaçının.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal