Kiraz Üretiminde Türkiye Dünya Lideri

Kiraz üretiminde dünya lideri Türkiye. 2012’de 470 bin ton kiraz üretilirken, üretim miktarı 700 bin tonu geçti.

18.02.2021-11:48 - (Son Güncelleme: 18.02.2021-13:57) Kiraz Üretiminde Türkiye Dünya Lideri

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü ortaklığında düzenlenen pandemi Günlerinde Tarım Eğitimi kapsamında kiraz eğitimi düzenlendi. Online ve bedava dağıttığı eğitime ülkemizin beraberinde Azerbaycan, KKTC, Yunanistan, Belçika, Kazakistan, Kanada, İsviçre, Kuveyt, Suriye, Bulgaristan’dan gibi çok sayıda ülkeden yaklaşık 1000 kişi katıldı. Eğitim programı sosyal ağ trend topik oldu.

ANAVATANI DOĞU KARADENİZ

Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden (MAREM) Dr. Hasan Cumhur Sarısu, kirazda ekolojik istekler, çeşitler ve özelliklerini söyledi. Kirazın anavatanının Doğu Karadeniz olduğunu söyleyen Sarısu, Çanakkale’den Niğde’ye, Isparta’dan Kahramanmaraş’a geniş bir coğrafyada üretiminin yapıldığını belirtti.

DÜNYADA LİDERİZ 

Ülke olarak dünya kiraz üretiminde 1. sırada yer aldığımızı ifade eden Sarısu, ''Ülkemizi dünyada birinci yapan, zor şartlarda üretilen kiraz çiftçisidir. Kirazın 20 yıllık bir başarı hikayesi var. Bu hikayede çiftçisinden araştırmacısına, ihracatçısından kamuya kadar herkesin payı var'' diye konuştu. 

90’lı senelere  kadar kirazın çok az miktarda ihraç edildiğini, 2000’li senelerin başında ise özel sektörün kirazla ilgili önemli yatırımlar yaptığını hatırlatan Sarısu, ''Üretim miktarında ciddi bir artış oldu. 2012’de 470 bin ton kiraz üretirken, şu an 700 bin ton üretimimiz var'' diye konuştu. 

Kirazın önemli bir ihracat kalemi olduğunu konuşan Sarısu, ''İhraç pazarı açılınca kiraz önemli bir ürün haline geldi. Orta Asya’dan Uzak Doğu’ya, ABD’den İran’a tüm dünyaya kiraz satar hale geldik. 2012 yılında 55 bin ton kiraz ihraç ederken, 2019’da ihracatımız 80 bin tonu aştı. İhracattan 2012’de 156 milyon dolar, 2019’de 183 milyon dolar gelir elde ederken, 2020 yılında kirazdan 230 milyon dolar ihracat geliri elde ettik' dedi.

NAZLI VE ZOR BİR MEYVEDİR KİRAZ

Kirazın yetiştirilmesinin zor olduğunu, meyvesinin nazlı olduğunu ve yağmur, dolu gibi doğa olaylarından çabuk etkilendiğini ifade eden Sarısu, son zamanlarda kaliteyi artırmak için yapmış oldukları ıslah çalışmaları hakkında bilgi verdi. Eskiden 26 milimetre altında kiraz ihraç edilirken, şimdi 34 milimetre üzeri kiraz ihracatı yapıldığını vurgulayan Sarısu, ''Hedefimiz 4042 milimetre kiraz elde etmek” dedi. Kaliteli kiraza talebin arttığını vurgulayan Sarısu, ''Avrupa’daki tüketicinin 18 Avro’dan bizim kirazımızı alabilmesi için standartlarda ve kaliteli ürünü ulaştırmamız lazım. Ancak böyle para kazanabiliriz'' diye ifade etti.

EĞİTİM DEVAM EDECEK

Kiraz eğitimi 20 ve 21 Şubat tarihlerinde 2 oturumda düzenlenecek olan derslerle devam edecek. Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Ziraat Yüksek Mühendisi İsmail Demirtaş, kirazın sistematiği, beslenmedeki önemi, besin içeriği, dünyadaki kiraz üretimi ve ticaretinin gelişimi, kiraz anaçları ve çoğaltma yöntemleri, kiraz bahçe tesisini anlatacak. Dr. Hasan Cumhur Sarısu ise döllenme biyolojisi, kiraz bahçesinde budama ve terbiye sistemlerini anlatacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal