Balık İhracatında Yunanistan'ı Solladık

Türkiye'nin balık ihracatından güzel haberler gelmeye devam ediyor. Türkiye'nin 2020 yılında en fazla levreği Hollanda'ya en fazla çipura'yı da İtalya'ya gönderdiği ortaya çıktı.

16.02.2021-20:29 - (Son Güncelleme: 16.02.2021-20:28)  Balık İhracatında Yunanistan'ı Solladık

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Demir, bugün yaptığı açıklamada, 'Geçtiğimiz yıllarda Yunanistan kültür balıkçılığında bizden öndeydi ancak son 5 yılda Yunanistan'ı geride bıraktık' ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE REKORA DOYMUYOR'

Anadolu Ajansı'ndan alınan verilere göre, Türkiye 2019 yılında 1 milyar 11 milyon dolar olan su ürünleri ihracatını, 2020'de 1 milyar 53 milyon dolara taşıyarak rekor kırdı.
Levrek üretiminde dünya lideri olan Türkiye bir önceki yıla göre yüzde 7 artış göstererek sadece levrekten 55,6 milyon dolar gelir elde etti.
Türkiye'den en fazla levrek ithal eden ülke, 85 milyon 186 bin dolarla Hollanda olurken, bu ülkeyi 58 milyon dolarla Birleşik Krallık ve 52 milyon dolarla İtalya izledi.

'TÜRKİYE'NİN ÇİPURA İHRACATI VERİLERİ'
Levreğin ardından Türkiye'de gerçekleştirilen Çipura ihracatı ise geçtiğimiz yıl 311 milyon dolar olarak kayıtlara geçmişti. Çipura ihracatında ilk sırada 56 milyon 586 bin dolarla İtalya yer aldı. İkinci sıradaki Yunanistan'a Türkiye, 42 milyon 180 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Çipura ihracatında Hollanda ise 41 milyon 590 bin dolarla üçüncü sırada yer aldı.

'DÜNYA LİDERİYİZ'

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Atakan Demir konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 'Yeni tip koronavirüs salgınına rağmen rekorla kapattığımız 2020 yılının ardından yeni yıla da hızlı bir giriş yaptı. Geçen yılın son çeyreğinde ihracatta yaşanan artış yeni yılda da devam ediyor. İhracatta ağırlık olarak Avrupa ülkeleri başı çekiyor.
Türkiye'de yetiştirilen balıklar yoğun talep görüyor. Balığımız çok ciddi bir protein kaynağı. Avrupa'daki süpermarketlerde Türk balığının payı oldukça yüksek. Bundaki etken, balığın sağlıklı ve kontrollü olarak üretilmesi.' dedi.

'YUNANİSTAN'I GERİDE BIRAKTIK'

İhracattaki artışın devam edeceğine dair beklentilerinin yüksek olduğunun altını çizen Demir, 'Geçtiğimiz yıllarda Yunanistan kültür balıkçılığında bizden öndeydi ancak son 5 yılda Yunanistan'ı geride bıraktık. Bu fark kapanacak gibi değil. Levrek ve çipurada dünya lideriyiz.' dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal