Kiralık Ev ve Yurt Arayanlar Dikkat! Dolandırıcıların Tuzağına Düşmeyin

Büyük şehirlerde kiralık ev ve yurt arayanlar yükselen fiyatlardan şikayet ederken üzerine birde dolandırıcılar çıktı. Dolandırıcıların yeni yöntemi online emlak siteleri ile vatandaşları tuzağa düşürüyorlar.

23.09.2021-10:33 - (Son Güncelleme: 23.09.2021-10:44) Kiralık Ev ve Yurt Arayanlar Dikkat! Dolandırıcıların Tuzağına Düşmeyin

İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerde ev ve yurt arayanlar yükselen fiyatlardan şikayet ederken üzerine birde dolandırıcılar çıktı.Türkiye genelinde yüzde 50, İstanbul'da ise yüzde 80'in üzerinde artan ev kiraları dolandırıcılar için yeni bir mesken haline geldi. Dolandırıcılar insanları kandırmak için türlü türlü yollar deniyor ve insanları ağlarına düşürmeyi başarıyor. 

DOLANDIRICILAR ARTAN EV FİYATLARINI FIRSATA ÇEVİRDİ

Dolandırıcılar ev fiyatlarının artmasıyla bunu fırsata çevirdi. Dolandırıcılar, sahte konut ilanları ve sahte banka hesaplarıyla insanları kandırarak sonrasında ortalıktan yok oluyor.

DOLANDIRICILARIN ODAĞI ONLİNE SİTELER

Dolandırıcıların en kolay vurgun yaptığı yerler online siteler. Kopya siteler ve sahte ilanlarla sosyal medyada ortaya çıkan dolandırıcılar, örneğin 3 bin TL olan bir evi, 2 bin TL olarak kiralamaya çalışıyor. Bölgede ilana koyulan ev fiyatının uygun olduğunu gören vatandaş hemen tuzağı düşerek o numarayı arıyor. Çok arayan olduğunu belirten dolandırıcılar, 2 kira bedeli kaparo yatırılması halinde diğer arayanlara evi vermeyeceklerini ayrıcalık tanıyacaklarını söylüyor.

VATANDAŞLAR MUHATTAB BULAMIYOR

Söylenen miktarı yatıranlar daha sonrasında anahtarı almaya gittiğinde karşılarında herhangi bir muhatap bulamıyor. Tuttuğunu zannettiği evlerde ya birisi oturuyor ya da başka kişilere de kiralanmış olarak bulunuyor. Uzmanlar bu yolla son günlerde yüzlerce kişinin dolandırıldığını, binlerce şikâyetin yağdığını ifade ediyor.

DOLANDIRICILAR VATANDAŞI İKNA EDİYOR

Dolandırıcılar en fazla vurgunu bir yıl peşin ödeme sistemi ile gerçekleştiriyor. Ev sahibinin toplu paraya ihtiyacı olduğunu, bu nedenle bir yıllık peşinatta yüzde 30-40 gibi indirim yapılabileceğini belirten dolandırıcılar, vatandaşı ikna ediyor.

VATANDAŞIN GÜVENİNİ KAZANIP DOLANDIRIYORLAR

Kiracıyla online ya da telefondan değil, yüz yüze görüşen dolandırıcılar, evi görmek isteyene ise ''Şu anda evde kiracı var. Ancak içiniz rahat olsun. Hemen kontrat yapacağız'' diyerek güven veriyor. Sahte kimlik ve sahte imzayla yapılan kontratların hiçbir geçerliliği bulunmazken vatandaş ödediği yüklü miktar kiralıkla mahkemeye gidiyor.

VASIFSIZ İŞÇİ İLANI İLE KANDIRIYORLAR

Kiralık ev için sahte ilan çıkan dolandırıcılar, paranın yatırılacağı hesap için de kendine bir kurban buluyor. Bunun için sosyal medyada "Vasıfsız işçi aranıyor!" ilanı çıkan dolandırıcılar, başvuru yapanlarla sahte bir düzenek üzerinden iş görüşmesi yapıyor. İş bulduğunu sanan vatandaşı, "Seni işe alıyoruz. Git hemen bir banka hesabı açtır. Banka sana kart verecek, onu bize getir. Bunu muhasebeye vermemiz gerekiyor" diyor.

SAHTE KİRALAMA İLE KAPORA ALIYORLAR

Tüm bu işlemleri gerçekleştiren vatandaşa, "Şu an iş yok, sen şimdilik bizi bekle. Bu süre zarfında sana asgari ücretin yarısını her ay yatıracağız" şeklinde gönderiyor. Hesap numarasını ve kartını aldığı kişiyi gönderen dolandırıcılar, daha sonra sahte kiralama yaptıkları vatandaşların kaparolarını da bu hesaba yatırmasını istiyor. Hesaba gelen parayı hemen çeken dolandırıcılar, iş ortaya çıktığında ise ortadan kayboluyor. Sahte kiralık ilanıyla dolandırılan vatandaş hesabın sahibine ulaşıyor ancak onun da dolandırıldığı anlaşılıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal