Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Kimse Sonuna Kadar Rol Yapamaz; İhanet Sezonu Açıldı!
Halit Emre Aydın
Kimse Sonuna Kadar Rol Yapamaz; İhanet Sezonu Açıldı!
05.03.2020 Perşembe 16:38

Üzerine söz söylenecek, kelam edilecek, yazı yazılacak çok mesele var aslında…

Bir yanda ağız verip insanları kandırıp her gün söylediklerinin aksini icra ederek İstanbulluyu bin pişman eden İBB Başkanına söylenmesi gerekenler, öte yanda tüm uyarılara rağmen bu müteahhit kırmasını İstanbul’un başına bela eden vatandaşlara denecekler…

Bir yanda taahhütlerine her zaman olduğu gibi uymayan ve Suriye’de tüm varılan mutabakatlara rağmen Mehmetçiklerin şehadetine sebep olan Rus Hükümeti ve Putin, bir yanda kameralara şehitlerimize duyduğu empatiyi gözlerini kapatmak sureti ile sureti haktan görünmeye çalışırken, meclis kürsüsünde şebbihalığını hatırlayan bay Kemal.

Bir yanda ensar ruhu ile kucak açıp ekmeğimizi bölüştüğümüz Suriyeli kardeşlerimize sınır kapılarının açılması, bir yanda Suriye sınırına dayanmış milyonlarca yeni mülteci adayı.

Ve hepsinden öte yanda, milli ve yerli teknolojinin aslında ne kadar hayati ve önemli olduğunun bizatihi ispatı olan İHA, SİHA’larımızın Suriye’deki operasyonları.

Şimdi herkesin konuştuğunu konuşmak, herkesin söylediğini söylemek kifayetsiz kalacağı için, biz bu yerli milli teknoloji konusuna odaklanalım, odaklanalım ki bugüne sirayet eden örnekler, yarın bize daha önemli avantajlar sağlasın.

Bir programda Selçuk Bayraktar ağabeyin de net bir biçimde ifade ettiği gibi, bizim de defalarca dilimizin döndüğünce ifade ettiğimiz gibi; makine üretmek, devre tasarımı yapmak evet çok önemli aynı bir insanın iskeleti, bedeni gibi. Bu zaviyede yapılması gereken, yapılan çok şey var memlekette.

Ama bizi ileri, daha ileri taşıyacak olan, gerçek mana da bağımsız kılacak olan, kalkınmamızı, genç nüfusumuzu istihdam noktasında önümüzü açacak olan “Yerli Yazılım” projeleridir.

Örnek olarak, yaptığımız İHA ve SİHA’ların yazılımları milli ve yerli olmasaydı, bize ait olmasaydı bugün üzerine destanlar aşk edilen o görüntüler ortaya çıkar mıydı?

Peki bugün gerçekten Türkiye olarak iletişim güvenliğimiz, ekonomik güvenliğimiz, bilgi güvenliğimiz mevcut mu ?

Kullandığımız cep telefonlarının işletim sistemlerinin Türkçe olması bizi yanıltmasın en nihayetinde ya IOS ya Android. Yarın Amerika’nın canı sıkılsa bir tuşla bütün cep telefonlarımızı kullanıma kapatabilir.

Ya da en kritik yerlerden, en standart alanlara verilerimizi sakladığımız sunucular ve yazılımları Dell, HP, VMWare, Citrix veya Fujitsu olduğu sürece ne zaman elin oğlunun bizim bilgimize erişmek isteyeceğini veya sistemimizi kilitleyeceğini bilebilir miyiz ?

Ayrıca rekabetçi ekonomi açısından da yüzlerce oyuncunun olduğu, onlarca global şirketin mücadele ettiği alanlara verdiğimiz önemi çok daha alt seviyeden başlayarak kendimize kolaylıkla alan açabileceğimiz tröstlerin hakimiyetindeki alanlara vermemiz gerekmez mi ?

Bu konularda her bir alan üzerine zihnimiz yettiğince, dilimiz döndüğünce uyarılarımızı yapmaya, elimizden geldiğince projeler geliştirmeye devam edeceğiz.   

 

Twitter : @halitemreaydin