Kim ne kadar bayram ikramiyesi alacak? Babasından maaş alanlar, kocasından maaş alanlar ne kadar ikramiye alacak?

Her yıl emeklilere verilen bayram ikramiyesi merak edilirken açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi. Emeklilere ödenecek bayram ikramiyesinde enflasyon artışı olacağı söylenirken ödemelerin Mayıs başı ve Temmuz ortasında olacağı açıklandı. Peki, Bayram ikramiyeleri enflasyon oranı ne kadar? Kim ne kadar ikramiye alacak? Bayram ikramiyesinden yeni emeklilerde yararlanabilecek mi? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…

12.04.2022-12:53 - (Son Güncelleme: 12.04.2022-12:53) Kim ne kadar bayram ikramiyesi alacak? Babasından maaş alanlar, kocasından maaş alanlar ne kadar ikramiye alacak?

Bayram öncesi emeklilere yapılacak olan bin TL’lik ödemeler hakkında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyon nedeniyle ikramiyelerde artış olacağını söyledi. Ödemelerin ilkinin mayıs ayının ilk haftasında hesaplarda olacağı aktarıldı. Ramazan ve Kurban bayramlarında senede iki kez yapılan ödemeler sadece emeklilere değil, dul yetim aylığı alan vatandaşlara da ödenmektedir. Açıklamalardan sonra pek çok kişi emekli ikramiyelerine ne kadar zam yapılacağı, kimlerin ikramiye alabileceği araştırmaları hız kazandı. Şimdiye kadar yaklaşık 13 milyona yakın vatandaşa yapılan ödemelerin bu sene nasıl olacağı merak ediliyor. Peki, Bayram ikramiyeleri enflasyon oranı ne kadar? Kim ne kadar ikramiye alacak? Bayram ikramiyesinden yeni emeklilerde yararlanabilecek mi? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları haberimizde…

Kimler bayram ikramiyesi alabilir?

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) yapılan açıklamaya göre, emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alan vatandaşlar bayram ikramiyesinden yararlanabilecek. Bununla beraber şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine de bayram ikramiyesi alabilecekler. Devlet tarafından sağlanan ödemelerdin birden fazla yararlanan vatandaşlar bayram ikramiyesinin her ödeme için mi geçerli olduğunu merak ediyor. Ancak birden fazla ödeme alan kişiler sadece tek bir ödeme alabilecekler. Yani hem emekli aylığı alan hem de vefat eden eşinden dolayı ölüm aylığı alan bir kişi sadece bir dosya üzerinden bayram ikramiyesi ödeme alabilecekler.

Bayram İkramiyesi ÖdemeleriBayram ikramiyesi ödemeleri ne kadar?

Dul ve yetim aylığı alan vatandaşlar bayram ikramiyesi ödemelerini hisseleri oranında hesaplarda olacak. Örnek vermek gerekirse, eşinin vefatı nedeniyle yüzde 50 hisse oranı ile eşe, yüzde 25 hisse oranı ile yetim çocuğa ölüm aylığı ödenmesi durumunda yapılacak ödemeler için hak sahiplerine aynı oranda ödeme yapılacak. İş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle iş görmezlik raporu olan vatandaşlar ise iş görmezlik derecesi kadar bir ödeme alabilecekler. Yani raporunda yüzde 25 oranında bir iş görmezlik derecesi varsa bu kişi bayram ikramiyesi için 250 lira tutarında bir ödeme alacak.

Bayram ikramiyesinden yeni emeklilerde yararlanabilecek mi?

Bayram ikramiyesinden yararlanamayacak olan kişilerde merak ediliyor. Senede iki kez gerçekleştirilen ödemelerden banka ve sigorta gibi özel sandıklardan emekli aylığı alan 400 bin kişi ödeme alamıyorlar. Sadece SGK’dan aylık alanların yararlandığı bu ödemelerden SGK dışındaki kişiler yararlanamamaktadır. Önceki senelerde bankaların emekli müşterilerine yaptığı bayram ödemeleri bir süre devam etse de sonradan bu ödemeler yapılmadı. Yeni bir düzenleme olmadığı sürece SGK dışındaki emeklilere bayram ikramiyesi yapılmayacak.

Yeni emekli olan vatandaşlar bayram ikramiyesi alıp alamayacağı araştırması yapmaktadır. İlk ödemeler Mayıs ayında gerçekleştirileceği için emekli kişinin bayram ikramiyesi almak için Nisan ayının sonuna kadar emeklilik dilekçesini vermesi gerekmektedir. Aksi takdirde Mayıs ayının başında yapılacak olan bayram ikramiyesi ödemesinden yararlanamayacaklar.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal