Kim Milyoner Olmak İster'de Sorulan Aras ve Kura Nehri Nerede?

Kim Milyoner Olmak İster’de bir yarışmacıya “Aras Nehri ile Kura Nehri’nin birleştiği yerdeyseniz hangi ülkedesinizdir?” sorusu soruldu. Bu sorunun ardından izleyiciler Aras Nehri nerede sorusunu sormaya başladı. Peki, Aras Nehri nerede?

11.12.2021-10:27 - (Son Güncelleme: 11.12.2021-14:32) Kim Milyoner Olmak İster'de Sorulan Aras ve Kura Nehri Nerede?

10 Aralık 2021 tarihinde yayınlanan Kim Milyoner Olmak İster programında bir yarışmacıya “Aras Nehri ile Kura Nehri’nin birleştiği yerdeyseniz hangi ülkedesinizdir?” sorusu soruldu. Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye ve İran seçenekli sorunun cevabı çok merak edildi. Peki, Aras Nehri nerede? İşte detaylar…

ARAS NEHRİ NEREDE?

Aras Nehri, Erzurum tarafında kalan Bingöl Dağları yamaçlarından doğmaktadır. Sakaltutan Dağları’nın doğusundan kuzey yönüne doğru akan nehrin Tekman Yaylası’ndaki bütün suları kendisine kattığı biliniyor. Aras, kuzey yönüne doğru ilerleyip Mescitli Boğazı ardından Pasinler Ovası’na dökülür. Pasinler Çayı’nı da kendisine katan Aras Nehri, buradan sonra il sınırını aşmaktadır.

Ermenistan sınırına ulaşan nehir Türkiye ile Azerbaycan, Türkiye ile Ermenistan ve Azerbaycan ile İran ülke sınırlarını oluşturur. Azerbaycan’a ulaşarak Kura Nehri’ne karışan Aras Nehri Kafkaslar’ın en büyük nehirlerinden biri olma özelliğini taşır. 548 kilometre ile Aras Nehri Türkiye içinde de yerini almaktadır.

İran ve Nahcivan sınırında Aras Nehri üzerine kurulu bir de Aras Barajı bulunmaktadır. Baraj, iki devletin yönetimindedir.


KURA NEHRİ NEREDE?

Kaynağı Allahuekber Dağları’nda olan Kura Nehri, 189 kilometre ile Türkiye içinde kendine yer bulmaktadır. Çıldır Gölü ile birlikte Gürcistan topraklarına ulaşan Kura, Azerbaycan’da Aras Nehri ile birleşir. Ardından birbirine karışan nehirler Hazar Denizi’ne dökülür.

Kura Nehri üzerinde de Mingeçevir adlı bir baraj bulunmaktadır.


DOĞRU CEVAP AZERBAYCAN

Kim Milyoner Olmak İster’de sorulan “Aras Nehri ile Kura Nehri’nin birleştiği yerdeyseniz hangi ülkedesinizdir?” sorusunun cevabı Azerbaycan’dır. Aras ile Kura Azerbaycan’da birbirlerine karışarak birlikte Hazar Denizi’ne dökülür. Bu sebeple eğer Aras Nehri ve Kura Nehri’nin birleştiği yerdeyseniz Azerbaycan topraklarında bulunuyorsunuz demektir.

10 Aralık 2021 tarihli Kim Milyoner Olmak İster yarışmasına katılan ve hukuk fakültesi mezunu olan yarışmacı, sorunun şıkları arasında oldukça kararsız kaldı ve telefon jokerine başvurdu. İzleyenler de en az yarışmacı ve seyirciler kadar sorunun cevabını merak etti. Sınırları bulunan ve yakın bir bölgede bulunan bu ülkelerin hangisinin doğru cevap olduğu araştırıldı. Sorunun doğru cevabı Azerbaycan seçeneğiydi. Yarışma sırasında ve ardından Aras ve Kura Nehirleri en çok araştırılan yerlerden oldu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal