Kılıçdaroğlu BBC'nin Özür Dilediği Haberi Tekrarladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, BBC'nin sosyal medya paylaşımını kaldırarak özür dilediği ve İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace'ın yalanladığı yalanı konuşmasında tekrar etti.

25.08.2021-16:18 - (Son Güncelleme: 25.08.2021-16:43)

Geçtiğimiz günlerde İngiltere basınında, İngiliz Savunma Bakanı Ben Wallace'ın bir makalesinde Türkiye ve Pakistan'da göçmen merkezleri kurulacağı iddiaları yer almıştı.


Yapılan haberde yer alan iddialara karşılık Türkiye'den peş peşe tepkiler geldi. Tepkilerin ardından, BBC Türkçe sosyal medyada yayınladığı paylaşımı kaldırarak okuyucularından ve takipçilerinden özür diledi. Bunun yanı sıra İngiltere Savunma Bakanı da bu iddiaları yalanladı.


KILIÇDAROĞLU YALANLANAN YALANI TEKRAR ETTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, BBC'nin sosyal medya paylaşımını kaldırarak özür dilediği ve İngilitere Savunma Bakanı Ben Wallace'ın yalanladığı yalanı konuşimasında tekrar dile getirdi.


BASİT İFADELERLE KONUŞTU

Kılıçdaroğlu bugün yalanlanan iddiaların sonrasında yaptığı konuşmada 'Para verelim buraya gelmesinler. Aynı şekilde Suriye'de. Ya arkadaş biz üçüncü sınıf bir ülke miyiz? Beyler rahat etsin diye bütün sıkıntıyı biz mi çekelim? şeklinde basit ifadeler kullandı.

BBC TÜRKÇE ÖZÜR DİLEMİŞTİ

BBC Türkçe 23 Ağustos'ta yaptığı açıklama ile beraber Türkiye'den özür dilemişti.

BBC Türkçe tarafından yapılan açıklama ise şu ifadeler yer almıştı: 'BBC Türkçe zaman zaman İngiltere medyasında çıkan Türkiye ile ilgili haberleri özetleyerek okuyucularına aktarır.

Pazar günü de Mail on Sunday gazetesi İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace'ın Afganistan'dan çıkarılmaya çalışılan Afgan mültecilerle ilgili bir makalesini yayımlamış, buna ek olarak da Savunma Bakanı'nın makalesindeki bazı sözlerini de içeren ayrı bir haber yapmıştır.

Bu haberde Savunma Bakanı'nın sözlerine ek olarak, İngiltere Savunma Bakanlığına atfen Afgan mülteciler için geçici işlem merkezleri kurulması amacıyla Türkiye ve Pakistan'ın düşünüldüğü de belirtilmiştir.'

ATIF HATASI YAPILDI

BBC Türkçe ayrıca yaptığı açıklamada Dışişleri Bakanlığı'nın da Afgan sığınmacılar için Türkiye’de iltica merkezleri kurulacağına dair haberleri yalanlamıştı.

Açıklamada 'Sorun bir atıf hatasından kaynaklanmıştır fakat BBC Türkçe'nin böyle hatalar yapmaması gerekir. Bu nedenle okuyucularımızdan/izleyicilerimizden özür dileriz.' ifadeleri yer almıştı. 

BBC TÜRKÇE EDİTÖRÜ DE SOSYAL MEDYADA PAYLAŞMIŞTI

BBC Türkçe Editörü Murat Nişancıoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada 'Yaptığımız bu açıklama bazı çevreler tarafından 'BBC Türkçe yaptığı yalan haberden dolayı özür diledi' şeklinde yorumlanmakta. Ya yaptığımız açıklama yanlış anlaşıldı, ya da anlamak istemeyenler var. BBC Türkçe yaptığı açıklamada atfa ilişkin bir hata yaptığını söylemiş ve bundan dolayı özür dilemiştir. Yoksa, İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace  Mail on Sunday gazetesindeki makalesinde, Afganistan'dan İngiltere'ye nakletmek istedikleri mülteciler için çevre ülkelerde geçici işlem kampları oluşturmak istediklerini yazmıştır. Bu bir gerçektir. Mail on Sunday ve Guardian gazetesi bu konuya ilişkin ayrı haberlerinde İngiltere Savunma Bakanlığı kaynaklarından edindikleri bilgilere dayanarak bu çevre ülkeler arasında Türkiye ve Pakistan'ın düşünüldüğünü yazmışlardır. Bu haberler de iki gün geçmesine rağmen İngiltere yetkilileri tarafından yalanlanmamıştır ve her iki gazete de bu konudaki haberlerini korumaktadır. BBC Türkçe'nin hatası Savunma Bakanlığı kaynaklarının verdiği bilgiyi sanki savunma bakanının kendisinin söylediği şeklinde aktarmasıdır. Dilediğimiz özür, gazetecilik açısından yaptığımız ve BBC Türkçe'ye yakışmayan bu atıf hatasıdır. Yaptığımız bu hata haberin iki unsurunun, yani Savunma Bakanı'nın makalesinde dile getirdiklerinin ve Savunma Bakanlığı kaynaklarının Türkiye ve Pakistan'a ilişkin verdikleri bilginin hala ortada olduğu gerçeğini değiştirmez. Bunlar anlaşılması o kadar da zor şeyler olmasa gerekir.' ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal