Maraş Açılımı, İngiltere ve Fransa'yı Rahatsız Etti

Londra ve Paris yönetimleri, Türkiye ve KKTC'nin Maraş'ta atmaya hazırlandığı adımdan rahatsız oldu.

22.07.2021-09:38 - (Son Güncelleme: 22.07.2021-15:46) Maraş Açılımı, İngiltere ve Fransa'yı Rahatsız Etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 46 yıl kapalı kalmasının ardından geçen sene açılan Maraş hakkında yaptığı açıklamarı Avrupa'da geniş yankı yaptı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs'ta Maraş'ın statüsünü değiştirmek amacı ile kararın "tek taraflı" olduğunu öne sürdü.

MARAŞ AÇIKLAMASI İNGİLTERE'NİN GÜNDEMİNDE

Maraş'ın KKTC toprağı olduğu gerçeğine gözlerini kapatan Birleşik Krallık, "Birleşik Krallık, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Maraş'ın kapalı alanının yüzde 3,4'ünü oluşturan bir bölgenin yeniden açılması ve yeniden yerleşimine ilişkin yaptığı açıklamaları için derin endişe duymaktadır." İfadelerine yer verdi.

KKTC'de Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları esnasında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Maraş'ta hayat yeniden başlayacaktır. Mülkiyet haklarına riayet edilerek yürütülen çalışmalar ışığında artık Maraş'ta herkesin yararına olacak yeni bir dönemin kapıları açılacaktır." sözlerine yer vermişti.

"ACİL KONU OLARAK TARTIŞACAĞIZ"

Londra yönetiminin açıklamasının devamında "Söz konusu açıklama, BM kararlarına ve Türkiye'yi Maraş'taki eylemlerini durdurmaya ve tersine çevirmeye çağıran 8 Ekim 2020 tarihli Güvenlik Konseyi kararına aykırıdır.

Birleşik Krallık, Maraş meselesine ilişkin Güvenlik Konseyi kararlarını güçlü bir şekilde desteklemekte ve tüm tarafları bunlara uymaya çağırmaktadır. Bu konuyu diğer Güvenlik Konseyi üyeleriyle acil bir konu olarak tartışacağız." şeklinde açıklamalar yapıldı.

FRANSA: ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ

Maraş açılımından rahatsız olan bir başka ülke de yine Fransa oldu. Paris yönetimi tarafından gelen açıklamada, konunun Birleşmiş Milletler'in gündemine taşınacağı belirtildi.

"Fransa, üzerinde hiçbir istişarenin yapılmadığı bu tek taraflı adımdan büyük üzüntü duyuyor." İfadeleri kullanıldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal