Karadeniz'den Gelen Akıntılar Marmara Denizi'ni Temizleyecek!

Marmara Denizi'nde müsilaj sorunun hala tam olarak bitmediğini belirten Lokman Tecer Karadeniz'den gelen akıntıların Marmara Denizi'ni temizleyeceğini belirtti.

25.10.2021-16:33 - (Son Güncelleme: 25.10.2021-16:53)

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer yaptığı basın açıklamasında, Marmara Denizi'nde olan müsilaj sorunun tam olarak bitmediğinin altını çizerek sorunun tekrar edebileceğini vurguladı.

Müsilaj sorunun denizin zamanında ısınmaması, akıntısızlık ve çevresel atıklar yüzünden oluştuğunu hatırlatan Lokman Hakan Tecer açıklamasına şu sözlerle devam etti; "Sıcaklığa bakıldığında ve mevsim normalleriyle karşılaştırdığımız zaman henüz daha Marmara Denizi'nin 1,5 derece sıcak olduğu ifade edilen çalışmalar var. Durağanlık devam ettiği sürece Marmara'nın soğuyamaması devam ettiği sürece ayrıca denize karasal kaynaklı kirliliğin deşarj edilmesi ile yine müsilaj sorunuyla karşılaşma riski her zaman var."

YÜZEY TEMİZ GÖZÜKSE DE TİPLERDE HALA MÜSİLAJ VAR

Yüzey temizliğinin geçtiğimiz yaz başarılı bir şekilde gerçekleştiğinin altını çizen Tecer, buna rağmen diplerle hala müsilaj olduğunun altını çizdi. Karadeniz akıntılarının Marmara Denizi'ni temizleyeceğini düşünen Tecer sözlerine şu şekilde devam etti; "Müsilajın yeniden geri gelme ihtimalinin paniğe de dönüştürülmemesi gerekiyor. Sürecin takip edilmesi lazım. Bu aylarda Karadeniz'den kaynaklanan akıntıların düşük olduğunu biliyoruz ama aralık ayından veya kışın ilk aylarından itibaren bu artışın devam edeceğini de biliyoruz. Umudumuz, bu durumun denizin soğumasına da neden olacağı yönünde. Böylece durağanlığın ortadan kalkmasına ve akıntının hızlanmasına da sebebiyet verir. Bir de tabii deşarjların zaman içerisinde kontrol altına alınmasıyla bu müsilajın etkisini daha rahat atlatabiliriz."

MARMARA DENİZİ BALIKLARININ YENMESİNDE BİR SAKINCA YOK

Belediyelerin ve Bakanlıkların gerekli temizliği ve ölçümleri düzenli olarak yaptıklarını belirten Lokman Hakan Tecer sözlerini şu şekilde noktaladı; "Şu anda balık mevsimi, balıkçılarımızın endişe etmemeleri gerekiyor. Vatandaşlarımızın, Marmara Denizi'nden tutulan balıkların yenmesi konusunda kaygı duymaması gerekiyor. Müsilaj Araştırma Komisyonu toplantısında Su Ürünleri Balıkçılık Genel Müdürlüğünden uzmanlar da vardı. Sürekli olarak gerek denizlerde gerekse balıklarda, hem sağlık sıhhat hem de kirlilik açısından gerekli ölçümleri yapıyorlar. Onların ifade ettiği şey, balıklarda henüz tehlike boyutunda sağlığa zararlı bir durumun olmadığı. Müsilaj bir gerçeğimiz aslında ama 'geri geldi gelecek' kaygılarına kapılmamaları gerekiyor. Süreci takip edeceğiz, bilimsel çalışmalara itibar edeceğiz ve bu konuda devletimiz ile üniversitelerimizin uzmanlarının çalışmalarına itibar edilmesi önemli."

MUSİLAJ NEDİR, NASIL OLUŞUR?

Yapışkan, sümüksü yapıya sahip olan müsilaj deniz sıcaklığının yükselmesi artan bakteriler sonucunda oluşur.  Bitkilerdeki müsilaj, su ve gıdanın depolanmasında, tohum çimlenmesinde ve zar kalınlaşmasında rol oynar. Kaktüsler ve keten tohumları, özellikle zengin müsilaj kaynaklarıdır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal