Karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir? Karaciğer yağlanmasına karşı savaşan mucizevi besinler

Karaciğer yağlaması önüne geçilmezse siroz ya da kanser gibi hastalıkların görülmesine neden olmaktadır. Bu nedenle uzmanlar karaciğer yağlanmasının önüne geçmek için, karaciğer dostu besinler tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Peki, karaciğer sağlığı için hangi besinleri tüketmek gerekir? İşte detaylar…

01.04.2022-15:00 - (Son Güncelleme: 01.04.2022-15:43)

Karaciğerin normal yağ içeriği yaklaşık yüzde 10'dur. Bu oranın daha fazla olmasıyla karaciğerde yağlanmaya neden olmaktadır. Son araştırmalar, aşırı yağlı ve şekerli hazır yemek tüketiminin obezite ve karaciğer yağlanmasında artışa neden olduğunu göstermektedir. Karaciğer yağlanmasıyla ilgili bilinmesi gerekenleri mercek altına aldık.

Karaciğer yağlanmasını ortaya çıkaran faktörler

- Fazla karbonhidrat tüketimi

-  Aşırı alkol tüketimi

- Obezite

- Yeterli miktarda protein tüketmemek

- Yüksek tansiyona sahip olanlarda da sık sık boy gösterir. 

- Hareketsiz yaşam 

Karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir?

Yulaf

Çok fazla tüketmesek de yulaf ezmesi lif bakımından oldukça zengin bir besindir ve sağlık için çok önemlidir. Özellikle güne sağlıklı ve güzel bir başlangıç yapmak için yulaf çok ideal bir besindir. Yüksek lif içeriğiyle kilo kaybına ve yönetimine destek olur.

Avokado

Sağlıklı yağ alımı için en uygun meyve olarak bilinen avokado, özellikle içerdiği omega-6 ile karaciğer yenilenmesini sağlar ve hücrelerin toparlanmasına yardımcı olur. 

Kapari

Adını pek duymadığınız kapari meyvesi, içerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde tam bir şifa deposudur. Karaciğerde yağlanmayı önlediği gibi aynı zamanda trombositi arttırdığı için kanser tedavisinde de tüketilmesi önerilir.

Sarımsak

Karaciğer Yağlanmasına Ne İyi Gelir?

En iyi antioksidanlardan biri olan sarımsak, karaciğerin yenilenmesinde oldukça önemli bir besindir. Sarımsak, karaciğer enzimlerini harekete geçirerek toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.

Üzüm

Sağlıklı bir karaciğer için vazgeçilmez bir diğer besin de üzümdür. Üzümün hem kendisi hem de çekirdeği karaciğer sağlığı için önemlidir. Yapılan pek çok araştırma üzüm çekirdeğinin karaciğer hasarları üzerinde olumlu sonuçlar verdiğini göstermektedir.

Hindiba

Hindiba yaprakları karaciğer dostudur ve karaciğeri koruyucu etkisi vardır. Salata içinde ya da çayı yapılarak tüketilebilir. Vitamin yönünden zengin hindiba; sodyum, potasyum ve kalsiyum içerir. Karaciğerde meydana gelebilecek problemler üzerinde etkilidir ve karaciğer fonksiyonlarını destekleyici etkileri vardır.

Karaciğer yağlanmasına iyi gelen diğer besinler;

Karaciğer Yağlanmasına Ne İyi Gelir?

- Yeşil çay 

- Zerdeçal çayı

- Elma sirkesi

- Yeşil sebze ve meyveler 

- Omega-3

- C vitamini, E vitamini içeren antioksidan içerikli yiyecekler.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal