Kanser Hücrelerinin Yayılması

Kanser hücrelerinin yayılması, bu hastalıkta en çok korkulan şeylerin başında gelir. Çünkü normal şartlarda tedavisine başlanmış olan bir kanser vakasının sınırlı olması ve bir yere hapsedilmesi istenir.

09.06.2020-14:16 - (Son Güncelleme: 09.06.2020-14:14) Kanser Hücrelerinin Yayılması

Kanser hücrelerinin yayılması, bu hastalıkta en çok korkulan şeylerin başında gelir. Çünkü normal şartlarda tedavisine başlanmış olan bir kanser vakasının sınırlı olması ve bir yere hapsedilmesi istenir. Ancak bunun bazı türleri son derece agresif olduğu için kanserli olan hücreler kısa bir zaman dilimi içinde daha farklı yerlere de yayılırlar. Bunun nasıl gerçekleştiğinin tüm detayları yazımızda.

Kanser Hücrelerinin Yayılması Ne Anlama Gelmekte?

Kanser, köken olarak almış olduğu bir organın dışına çıkarak daha farklı bir organ üstünde kendisini gösterirse buna metastaz adı verilir. Yani kanserli hücrenin yayılmasıdır. Son derece zararlı olmasının yanı sıra istenmeyen bir durum olarak dikkat çeker. Bunu tanımlayan başka bir kelime grubu ise metastatik kanserdir. Bu hastalıktan hayatını kaybeden kişilerin yüzde 90'ının ölüm nedeni budur.

Kanser Hücrelerinin Yayılması Nasıldır?

Kanser hücrelerinin yayılması farklı kanser türlerine göre farklılık göstermekte. Bunları şöyle sıralamak gerekiyor;

  • Beyin tümörünün yayılmış olduğu yer genellikle omuriliktir. Buna spinal kord adı verilir.
  • Akciğer kanseri ise en çok yayılma gösteren rahatsızlıkların başında gelir. Çünkü kontrol altına alınmadığı vakit zamanla beyin, kemik, karaciğer, böbrek üstü bezi gibi yerlerde görülür. Bundan dolayı en tehlikeli olan kanser türleri içinde dikkat çeker.
  • Kanser yayılması sınırlı olan prostat kanserinde ise bu durum kemiklere sıçrayabilir.
  • Rahim kanserinin de yayılması olasılıkların içinde dikkat çeker. Buna göre akciğer, karaciğer, periton ve son olarak vajina bölgesinde bunun görülmesi söz konusudur.
  • Pankreas kanserindeki yayılma ise periton, karaciğer ve akciğer şeklindedir.

Kanser Hücrelerinin Yayılma Aşamaları Nasıldır?

Kanser hücrelerinin yayılma aşamaları şöyledir;

  • Bu hücreler ilk olarak orijinal olan tümörden ayrılırlar. Yani ilk oluşan kanserli hücre ile bağlarını keserler ve bunun ardından kan dolaşımı sistemini kullanırlar. Bir kısmı ise bu aşamada lenf sisteminin içine çok hızlı bir biçimde dahil olur.
  • Bunun yanı sıra önemli bir kısmı yayılma aşamasında lenf ya da kan damarlarının olduğu yere tutunurlar. Böylelikle daha farklı bir organın içine taşınma fırsatını en kısa süre içinde bulurlar.
  • Değişik bir organa gelen kanserli hücreler burada ilk olarak beslenmelerini sağlayabilmek için harekete geçerler. Farklı kan damarlarının bu şekilde oluşması söz konusudur.
  • Kanser hücrelerinin yayılması ile beraber artık çok farklı bir süreç başlar. Çünkü bu hücreler yeni geldikleri yerde hem büyürler hem de yayılırlar.
  • Bunun yanı sıra tümör geliştirmeleri de söz konusudur. Bu yüzden vücudun savunma sisteminden kaçmak için büyük bir çaba sarf ederler

Kanser hücrelerinin yayılması tam olarak böyledir. Ancak her yayılmanın metastaz ile sonuçlanmadığını söylemek lazım. Çünkü bazı hallerde vücudun savunma sistemi bu kanserli hücreleri hemen tanır. Daha sonra onları yok etmek için saldırır ve bu konuda başarılı olur.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal