Karabasan nedir, neden gelir? Uyku felci nedir, neden olur? Diyanet'e göre karabasan

Uyurken bir anda üzerinizde bir ağırlık hissettiniz mi? Veya kalkmak, bağırmak isteyip de başarılı olamadığınız oldu mu? Halk arasındaki ismi 'Karabasan' olan, tıptaki ismiyle 'uyku felci' nedir, neden yaşanır, böyle bir durumla karşılaşırsak ne yapmalıyız diye merak edenler için karabasan hakkında...

19.03.2022-21:20 - (Son Güncelleme: 19.03.2022-21:21) Karabasan nedir, neden gelir? Uyku felci nedir, neden olur? Diyanet'e göre karabasan

Halk dilinde ''karabasan'' olarak bilinen uyku felci, uyandıktan hemen sonra vücunu geçici bir şekilde hareket ettirememe, vücudun tepki gösterememesi durumudur. Tıpta REM atonia olarak bilinen REM uykusu esnasında yaşanan felç ile ilgilidir. Bazı bilim insanları tarafından bu uyku felci doğal olarak karşılanır. Uyku felci, kişinin uyanmasına rağmen ''REM'' durumundan çıkamaması olarak nitelendirilir. Ayrıca bu durum beraberinde hipnopompik yani uyku bozukluklarını da beraberinde getirebilmektedir. Kişi uyanık olsa bile, bu uyku felci esnasında halen daha uykuda olduğunu ve rüya gördüğünü düşünür. Bu da hayali şeyler görmesine sebebiyet verebilmektedir.

Uyku Felci

Peki Karabasan Yani Uyku Felcinin Yaşanma Sebepleri Nelerdir?

Bu durumun altında yatan en önemli etken uyku bozukluğu yaşayıp yaşamamaktır. Uyku düzeni bozuk olsan, düzensiz olan kişiler bu durumla daha sık karşılaşır. Depresyonda olan veya kullandıkları ilaçların yan etkisi olarak da kişilerde uyku felcine rastlanabilmektedir. Bunların yanı sıra uyku felcinin başka sebepleri de vardır: 

-Stresli bir yaşam

-Sırtüstü yatma tarzı

-Uyku öncesinde hiçbir şey yememe

-Ani olarak yaşam tarzı ve çevre değişikliği

-Olaydan hemen önce görülen berrak rüya.

-Madde bağımlılığı

-Anksiyete

-Kalıtsal problemler

-Jet lag (Kısa zamanda birçok saat dilimi değiştirerek seyahat etmek, bu ritmin bozulmasına ve başlıca uyku problemleri olmak üzere daha birçok geçici rahatsızlıkların ortaya çıkmasına yol açabilir.)

Uyku Felci Yaşamamak İçin Neler Yapmalıyız?

-Stressiz bir yaşam sürdürülmesi gerekir.

-Az veya çok uyumamaya dikkat edilmeli. (Günde ortalama 7-8 saat uyku yeterli olacaktır.)

-Işıksız bir ortamda uyumak hem uyku düzeninizi hem de uyku felcini etkiler. Gereksiz ışıktan kaçınılmalı.

-Hayatınızda spora yer vermelisiniz.

-Yüzüstü yatma şekli uyku felci ihtimalini azaltmaktadır.

-En önemlisi de uyku felcinin tedavisi için etraftan duyduğunuz, doğruluğu olmayan şeyleri uygulamaktan kaçınız. Bir uzmana başvurunuz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal