Kara Koyuğu Nedir, Faydaları Nelerdir?

Damkoruğugiller ailesinden nadide bir bitki türü olan kaya koruğu uzun yapraklı, etli ve bodur bitkiler arasında yer alır. Kaya koruğunun faydaları nedir? Kaya koruğu nerede yetişir?

02.05.2019-17:37 - (Son Güncelleme: 25.09.2021-16:35)Kara Koyuğu Nedir, Faydaları Nelerdir?

Damkoruğugiller ailesinden nadide bir bitki türü olan kaya koruğu uzun yapraklı, etli ve bodur bitkiler arasında yer alır. Kaya koruğunun faydaları nedir? Kaya koruğu nerede yetişir?

KAYA KORUĞUNUN FAYDALARI NELERDİR?

- Yüksek iyot içeren kaya koruğu guatr hastalığının tedavisinde kullanılır.

- C vitamini içerdiği için skorbit hastalığına fayda sağlamaktadır.

- Çiğ olarak tüketilen kaya koruğu doğal bir idrar söktürücüdür.

- Kaya koruğu tiroid hormonun üretilmesini desteklemektedir.

- Kaya koruğunun yeşil yaprakları zeytinyağı ile lapa haline getirildiğinde merhem olarak kullanılmaktadır.

- Mide ekşimesi ve ülser tedavisinde şifalı bir kaynaktır.     

- Kaya koruğu, karaciğer ve safra kesesine oldukça fayda sağlar.

- Bağırsak yaralarına ve ishale karşı etkilidir. 

- Kaya koruğunun iştah açıcı özelliği bulunmaktadır.

- Hücreleri yenileyici bir özelliği vardır.

- Diş eti rahatsızlıklarında kaya koruğu otuna başvurulmaktadır.

- Bağırsak kurtlarına karşı etkili olan bu bitki bağırsak kurtlarının sökülüp atılmasını sağlar.

KAYA KORUĞU NEREDE YETİŞİR?

Kaya koruğu kaya üzerinde doğal olarak yetişmektedir. Kaya koruğu, denizi çok sever bundan dolayı da en çok Akdeniz ve Ege kıyılarında yetişmek ile birlikte Karadeniz kıyılarında görülmektedir.

KAYA KORUĞU TURŞUSU TARİFİ

Kaya Koruğu Turşusu Tarifi İçin Malzemeler:

- 1 kg kaya koruğu

- 2 çay bardağı elma sirkesi

- 6-7 adet sarımsak

- 1, 5 limon suyu 

- 1 çay kaşığı şeker

- 2 litrelik cam kavanoz

- Yeteri kadar su

Kaya Koruğu Turşusu Hazırlanışı: İlk olarak kaya koruğunu iyice yıkayarak süzün sonrasında sarımsak hariç diğer malzemeleri karıştırın. Kaya koruğunu kavanoza bastırarak yerleştirin. Aralarına da sarımsakları ekleyin, kavanoz dolunca diğer malzemeleri suyu ekleyerek kavanozu sıkıca kapatın. 15 gün serin bir yerde muhafaza edin.

YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal