Kara Gömülen Köyde Evden Tünel Kazarak Çıkıyorlar

Doğu'da kış iyiden iyiye soğuk yüzünü gösteriyor. Metrelerle karla kaplı o köyde insanlar evlerinden güçlükle çıkıyorlar.

24.12.2021-15:21 - (Son Güncelleme: 24.12.2021-15:37)

Muş'un merkeze 50 kilometre uzaklıkta bulunan 1600 rakımlı Yukarıyongalı köyü adeta kara teslim olmuş durumda. Yaklaşık olarak 5 gündür aralıklı şekilde devam etmekte olan kar yağışı, tek katlı olan evleri adeta kara gömdü. İş makinelerinin giremediği sokaklarda kapı ve pencereler kardan kapanmanın eşiğine  gelirken, kürekler ile  yol açmaya çabalayan köylüler kardan tüneller meydana getirdi.

YUKARIYONGALI KÖYÜ KARA TESLİM OLDU

Muş'un 1600 rakımlı Yukarıyongalı köyünde kar adeta esareti yaşatıyor. Kar kalınlığının 1,5 metreye ulaşmış olduğu Yukarıyongalı köyünde evler ve araçlar tamamen kara gömülürken, sokaklarda kürekler ile birlikte yol açmak için uğraşan köylüler kardan tüneller yaptı. Dam ve çatılarda kar temizleme çalışması yapmakta olan vatandaşlar, her sabah aynı kar manzarasıyla karşı karşıya kalıyor. Evlerin, araçların ve traktörlerin kar altında kalmış olduğu o köyde, kapı önlerine asılmış olan çamaşırlar da soğuk havanın etkisiyle buz tutuyor. Geçimlerini besicilikle sağlamakta olan vatandaşlar ise günde iki defa hayvanlarını kar üzerinde güçlükle otlatıyor. Kar yağışının bereket anlamına geldiğini ifade eden köylülerden Kerem Yöndem, 'Ne kadar kar yağarsa yağsın bizi sevindiriyor'dedi. 'Köyün içinde bazı sokaklara iş makineleri giremediği için tüneller oluştu. Birkaç gündür yolumuz kapalıydı. Allah devletimizden razı olsun bugün yollarımızı da açtı. Akşam kapıların önünü temizliyoruz, sabah aynı manzarayla karşılaşıyoruz' şeklinde konuştu.65 yaşındaki köy sakinlerinden olan  Salih Özçelik ise Aralık ayında çok fazla kar yağmış olduğunu ifade etti ve, 'Sabah kapıları temizliyoruz akşam yine aynı kar yağıyor. Allah devletimizin eksikliğini vermesin. Yolumuz şu anda açık durumda. Yolumuz açılmasa evden çıkamıyoruz' dedi. 'Orta mahallemizde tüneller oluşmuş durumda. Tünellerin içinden gidip geliyoruz' ifadelerini kullandı. Kar kalınlığının müstakil evlerin çatı katına kadar yükselmiş olduğu köyde, oldukça ilginç manzaralar meydana geldi. Kapı ve penceresi kardan kapanmış olan evlerin girişleri, kardan tüneller haline geldi.

muş kara teslim

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal