Kanser tedavisinde yeni dönem başlıyor! Ameliyata girmeden de kanserden kurtulmanız mümkün!

Kanser ve türleri; genetik, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam gibi birçok faktör kanseri hızla yayılmasına sebep olmaktadır. Türk Girişimsel Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Levent Oğuzkurt, karaciğer kanseri türlerinin bir kısmında ameliyatsız tedavisi yapılabileceğini ifade etti. Peki hangi kanser türlerinde ameliyatsız tedavi edilebiliyor? Detaylarına haberimizden ulaşabilirsiniz.

05.01.2024-15:18 - (Son Güncelleme: 05.01.2024-17:59) Kanser tedavisinde yeni dönem başlıyor! Ameliyata girmeden de kanserden kurtulmanız mümkün!

Çokça duyduğumuz anjiyo yöntemiyle yapılan ve kısaca damar tıkama işlemi olarak adlandırılan "embolizasyon" yönteminin çok farklı hastalıklarda tedavi amaçlı kullanıldığını aktaran Prof. Dr. Levent Oğuzkurt, işlemin, girişimsel radyoloji uzmanları tarafından uygulanan bir tedavi yöntemi olduğunu, önceden açık cerrahiyle tedavi edilen birçok hastalıkta artık uygulanabildiğini söyledi.

Kanser tedavisinde çok önemli bir yere geldi

Karaciğer kanserinin beslenmesini engellemek amacıyla, embolizasyon yöntemini kullanıldığını aktaran Oğuzkurt, şunları aktardı; "Önceleri sadece kanserli dokunun beslenmesini bozmak için damarı tıkayarak kanserin yok olması hedeflendi ama daha sonra bu tıkamayı yaparken tümör içine Kanser ilaçları da verilmeye başlandı. Karaciğer kanserinde yapılan bu işleme kemoembolizasyon (kemoterapi ilacının da verildiği embolizasyon) adı verilir. Bunun daha yeni formu ise tümörü besleyen damarı tıkarken, damar içinden karaciğer tümörüne radyasyon yayan mikro partiküllerin verilmesi ile yapılan radyoembolizasyon oldu. Bu tedaviler, şu anda sadece karaciğer kanserleri türlerinin bir kısmında kullanılmaya başlandı ve yıllardır uygulama tecrübesiyle günümüz modern kanser tedavisinde çok önemli bir yere geldi. Bu yöntemlerin, gelecekte daha değişik kanser türlerinde kullanılacağı öngörülüyor."

ameliyatsız kanser tedavi yöntemi

Embolizasyon tedavisi birçok hastalıkta kullanılır

Embolizasyon tedavisinin birçok hastalık üzerinde de olumlu sonuçlar verdiğini ayrıca damar balonlaşmasının (anevrizma) tedavisinde de uygulanabilmektedir. Ayrıca embolizasyon tedavi yönteminin kullanıldığı bazı yöntemlerde şunlardır; kanser olmayan ama rahatsızlık oluşturan bazı iyi huylu tümörlerin küçültülmesinde ve hatta büyüyerek sorun yaratan bazı organların küçültülmesinde de kullanılır. Kadınlarda çok sık görülen iyi huylu rahim miyomların tedavisi içinde miyom embolizasyonu kullanılır.

ameliyatsız kanser tedavi yöntemi

Kireçlenmelerin tedavisinde de kullanılabiliyor!

Yaklaşık son 10-15 yılda erkeklerde genellikle ileri yaşta çok sık görülen prostat büyümesi ve bunun yol açtığı idrar zorlukları için de prostat damarının embolizasyonu sonucu başarılı sonuçlar alındığını aktaran Oğuzkurt, embolizasyonun tedavisi ile birlikte ileri yaşta diz kireçlenmesinde dizde yangı oluşturan damarların tıkanması, diz iltihabını ve ağrısını belli hasta grubuna ait önemli ölçüde  azalttığını hatta yok edebildiğini ifade etti.

Kilo vermede de kullanılabilen tedavi yöntemi!

Basur tedavisinde onu besleyen damarlar tıkanarak tedavi yapılabilmektedir. Guatrda tiroid bezinde oluşan büyük nodüllerin beslenmesine izin verilmeyerek, guatr nodülleri küçültülebildiğini aktaran Oğuzkart, ‘‘Son yıllarda hipogastrik embolizasyon denilen tedavi ile obezite yani şişmanlık için midenin açlık merkezine giden damarlar tıkanarak kişinin kilo vermesi sağlanabilmektedir. Tüm bu u yöntemlerin hangi hastalar için uygun olup olmayacağına girişimsel radyoloji uzmanları tarafından karar verilmektedir’’ dedi.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal