Kanada Çalkalanıyor: Başbakan Güvenli Bir Yere Kaçırıldı!

Kanada'nın başkenti büyük protestolara sahne olurken, kamyon ve TIR'ların kuyruğu 90 kilometreyi buldu. Gösterilerin şiddetiyle endişelenen Başbakan ise kenti terk ederek gizli bir lokasyona kaçtı.

31.01.2022-16:38 - (Son Güncelleme: 31.01.2022-17:31) Kanada Çalkalanıyor: Başbakan Güvenli Bir Yere Kaçırıldı!

ABD-Kanada sınırını geçen kamyoncular için aşı zorunluluğu getirilmesine karşı başlayan protestolar, Kanada'nın başkentinde hayatı ikinci gün için de durma noktasına getirdi.

BİRÇOK OLAYIN ARDINDAN SORUŞTURMA BAŞLADI 

Ottawa'daki sözde Özgürlük Konvoyu'na binlerce gösterici katıldı. Polis, gamalı haç bayraklarının görünmesi ve kimliği belirsiz askerin mezarı üzerinde dans eden bir kadının görüntüleri de dahil olmak üzere birçok olayın ardından soruşturma başlattı. 

Savunma Bakanı Anita Anand, olayların 'anlaşılmaz' olduğunu dile getirdi. Ottawa polisi Twitter'dan açıklama yaparak, başkentteki bir dizi anıtın "saygınlığına saygısızlık" ve ayrıca polise/şehir çalışanlarına ve diğer kişilere yönelik 'tehdit edici/yasadışı/göz korkutucu davranışlara' ilişkin 'birkaç' soruşturmanın sürdüğünü açıkladı.


BAŞKA NOKTALARDA DA OLAYLAR ÇIKTI

Şehrin başka noktalarında da benzer manzaralar yaşandı. Kamyoncular Kanada parlamento binasının etrafındaki sokakları kapattı. Ottawa Belediye Başkanı Jim Watson, bazı protestocuların bir aşevindeki personeli taciz ettiğini ve kapalı mekanda maske zorunluluğuna uymayı reddettikleri için restoranlar tarafından geri çevrildikten sonra ücretsiz yemek talep ettiklerini söyledi.

Başbakan Justin Trudeau ve ailesi de Cumartesi günü güvenlik endişeleri nedeniyle Ottawa'daki evlerini terk etmişti. Gösteri, ülke çapındaki tüm aşı zorunluluklarının sona erdirilmesine yönelik bir baskıya dönüştü. 

Bazı göstericiler, aşı zorunluluğu kaldırılana kadar protestolarına devam etme sözü verdi. Trudeau, bu hafta başlarında düzenlediği basın toplantısında protestocuları "küçük bir azınlık" olarak nitelendirmişti.


TRUMP DA MÜDAHALE ETTİ

Öte yandan Cumartesi günü Teksas'taki bir mitingde konuşan eski ABD Başkanı Donald Trump, Kanadalı protestocuları "bu kanunsuzluğa cesurca direndikleri" için övdü. Bu da çoğunlukla sınırın güneyinde görülen pandeminin siyasallaşmasının kuzeye yayıldığının bir işaretiydi.

50.000 kadar kamyoncu, ABD sınırını geçmek için gereken aşı zorunluluklarına karşı protesto olarak başlayan ve 'Özgürlük Konvoyu' adını verdikleri gösteri kapsamında, dev kamyonlarını Kanada'nın başkenti Ottawa'ya sürdü.

90 KİLOMETRE KUYRUK 

Trudeau bundan sadece günler önce, yüzlerce araçtan oluşan konvoy başkente giderken 90 kilometre uzunluğa ulaşmadan önce şehre giden kamyoncuları 'küçük bir azınlık' olarak adlandırmıştı. 

Hareket, Perşembe günü Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk'tan 'Kanada'nın kamyoncuları harika' twwet'iyle onay aldı ve ve hareket, Amerika Birleşik Devletleri'nde birçok kişi için kutlama nedeni haline geldi.

HÜKÜMETE BÜYÜK TEPKİ 

Kanada bayrağını dalgalandıran, 'Özgürlük' talep eden pankartlar sallayan ve Başbakan Justin Trudeau'ya karşı sloganlar atan kamyonculara, yalnızca Kovid-19 kısıtlamalarından değil, hükümetten hoşnutsuz olan binlerce öfkeli protestocu da katıldı.

Motorları gümbürdeyen yüzlerce büyük kamyon durmadan havalı kornalarını çalarken büyük bir gürüldü koptu. Kamyoncu sayısına ilişkin tahminler 10-20 bin arasında değişiyor.

Hava sıcaklığının çok düşük olduğu bir günde gerçekleşen protestoda, parlamentoya yaklaşırken aileler, sakince yürüdü, gençler slogan attı ve kalabalıktaki yaşlılar Trudeau'nun ofisinin pencereleri altında tencere ve tava çalarak protesto etti.


BAŞBAKAN VE AİLESİ GİZLİ YERE GÖTÜRÜLDÜ

Kanada medyası tarafından verilen bilgilere göre, başbakan ve ailesinin evlerinden çıkarıldığını ve başkentte gizli bir yere götürüldüğünü ve protestocuların öfkesinin büyük kısmının Trudeau'ya yöneltildiğini söyledi. 31 yaşındaki bir işadamı olan gösterici Philippe Castonguay, Parlamento binasının dışında 'Her şeyin durmasını istiyorum - bu önlemler haksızdır' açıklamasında bulundu.  Hem Kanada hem de Amerika Birleşik Devletleri, dünyanın en uzun sınırı olan 9 bin kilometrelik sınırı geçen sürücüleri etkileyecek olan bu şartı, Ocak ayı ortasında getirdi.  


10 BİN GÖSTERİCİ VE 8 KONVOY BEKLİYORLAR

Konvoya katılan binlerce kişiyle protesto büyük bir ivme kazandı. Toplanma noktaları Ottawa'nın kalbindeki Parlamento Tepesi'ydi. Polis, toplamda birkaç bin araç ve 10 bin göstericiden oluşan sekiz konvoy beklediklerini söyledi. 

Ontario'lu 28 yaşındaki aşısız bir kamyon şoförü olan Stephen Penderness, sadece şoför arkadaşları için değil tüm Kanadalılar için bu protestoya katıldığınu söyledi. 

BAŞBAKAN UZAKTAN ÇALIŞACAK

Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, Trudeau'nun 'Ulusal Başkent Bölgesinde karantina altında olmaya ve uzaktan çalışmaya' devam ettiği söylendi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal