Kanada Başbakanı Ailecek Yolsuz Çıktı

Trudeau, bazı aile üyelerine para veren bir yardım kuruluşuna yönetimin ihale vermesiyle alakalı bir toplantıya katılmakla ‘hata ettiğini’ kabul etti.

14.07.2020-12:09 - (Son Güncelleme: 14.07.2020-15:39) Kanada Başbakanı Ailecek Yolsuz Çıktı

Kanada yönetiminin gençlerle alakalı 900 milyon Kanada doları miktarında bir gönüllüler projesini yürütmesi için önceki ay We Charity isimli yardım kuruluşuna görev verdi.

Ardından bu kuruluşun düzenlediği etkinlikteki konuşmaları için Kanada Başbakanının aile üyelerine 280 bin Kanada doları verdiği ortaya çıkınca, Trudeau etik komisyonunda sorgulanacak.

Bu, Trudeau’nun başbakanlık görevine başladığı günden itibaren 3. Etik komisyonu soruşturması olacak.

Başbakan Trudeau, ‘Görüşmelere hiç katılmamalıydım, derhal çekilmemekle hata ettim’ dedi.

Trudeau da kuruluşun faaliyetlerinde konuşmuş, fakat bu konuşmalar için ödeme istememişti.

We Charity’nin internet sitesinde yayımlanan açıklamada, gençlik projesini yürütme isteğinin Trudeau'dan ya da kabinesinden gelmediğini, federal kamu hizmetlerinden geldiğini ifade edildi.

İhaleye, projenin idari masraflarının da dahil olduğunu, fakat yardım kuruluşunun bundan ‘karı’ olmadığının altı çizildi.

Kanada Başbakanının annesi ve erkek kardeşinin daha önceki faaliyetlerdeki konuşmalarından para aldıklarını doğrulayan yardım kuruluşu, ‘bu ücretler konusunda kamunun kaygılarını saygıyla karşılıyoruz’ dedi.

İhalenin We Charity isimli yardım kuruluşuna verilmesine karşı eleştiriler yöneltilmişti. Çünkü fedaral yardım bütçesinden büyük bir tutar, Trudeau’nın ailesiyle yakın bağlara olan özel bir kuruluşa gönderilmişti.

We Charity, ‘ilan edildiği andan itibaren tartışmalara sebep olduğu için’ 2 Temmuz'da ihaleden çekileceğini duyurmuştu.

3. SORUŞTURMA

Trudeau’nun ilk soruşturması, 2017 yılında Noel tatilini İsmaili tarikatının lideri Ağa Han'ın Bahamalar'da bulunan evinde geçirmesi ve eve gitmek için özel bir helikopter kullanması nedeniyle açılmıştı.

İkinci soruşturma ise SNC Lavalin isimli mühendislik firmasına dava açılmaması hususunda eski adalet bakanını ikna etme uğraşlarından ötürü. Bakan, Trudeau'nun bu davadan ötürü istihdam kaybı olabileceği ve bunun partisini oy kaybına uğratacağını ifade ettiğini söylemişti.

Komisyon ise Trudeau'nun kuralları deldiğinde karar kılmıştı.

Muhalefet partileri, Başbakan'ın ve We Charity’nin Parlamento'da kurulacak komitede ifade vermesini talep ediyor.

Yaşananların, azınlık hükümetinin lideri Trudeau ve Liberal Parti için negatif olduğu söyleniyor.

Son anketler, Kanada vatandaşlarının Trudeau’ya destek verdiğini, yüzde 48'inin ise destek vermediğini ortaya koyuyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal