Kan Grubu ve Korona İlişkisi

Kovid-19 virüsüne karşı yapılan bazı araştırmalarda 0 kan gurubuna sahip kişilerin virüse yakalanma olasılığının daha düşük olduğunu gösterirken tam tersini ifade eden araştırmalarda var. İşte korona virüs ve kan grubu ilişkisi hakkında merak edilenler.

10.04.2021-09:04 - (Son Güncelleme: 10.04.2021-09:09) Kan Grubu ve Korona İlişkisi

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ile mücadele tüm hızıyla devam ediyor. Virüsle mücadele kapsamında yapılan çeşitli araştırmalarda koronavirüs ile kan grubu ilişkisi hakkında bazı saptamalar yapıldı. 

KORONAVİRÜS VE KAN GRUBU İLİŞKİSİ

Amerika’da yayımlanan Blood Advances isimli dergide 2020’de yer alan bir yarışmada, kan grubu 0 olan kişilerin kovid-19 salgınına yakalanma olasılığının daha düşük olduğu, virüse yakalanmaları halinde diğer kan grubu üyelerine rağmen virüsü daha rahat atlattıkları yer aldı.

Daha öncesinde yapılan araştırmalarda ise 0 kan grubuna sahip insanların korona salgınına karşı koruma geliştirebileceği de öne sürülmüştü.

Bu araştırma, Danimarka'da 2,2 milyondan fazla insanın oluşturduğu ve içlerinden 473 bin kişinin Kovid-19 pozitif olduğu bir kontrol grubunun verileriyle de kıyaslandı. Koronavirüslü vakalar arasında 0 kan grubuna sahip kişi sayısının A, B veya AB kan grubundan olanlardan daha az olduğu görüldü. Kan grubu dağılımının etnik kökenler arasında değişiklik gösterdiği bilindiğinden araştırmacılar aynı zamanda etnik köken konusunda da kontrol sağlamış oldular. Sonuçlar yine kan grubu 0 olan kişi sayısının az olduğunu da göstermiş oldu.

A Kan Grubu Olanlar Daha Şiddetli Geçiriyor

Yine yapılan başka bir araştırmada ise A ve AB kan gruplarına sahip olan kişilerin hastalığı 0 kan grubu kişilere göre daha ağır atlattığı yer alıyor.

Araştırmacılar Kanada'da bir bulunan hastanede yatan kritik seviyedeki 95 hastadan veri almışlardı. Sonuçlar, solunum cihazına bağlanan hastaların çoğunluğunun A veya AB kan grubundan olduğunu ve yine aynı kan gruplarında Kovid-19'a bağlı akciğer sorunlarının daha çok yaşandığını belirtmişti. 

0 ve B kan grubuna sahip insanlara kıyasla, A kan grubunda olanların tedavi süreçlerinin daha uzun soluklu olduğu yine aynı araştırmada yer aldı.

Harvard Üniversitesi: ‘Kovid-19 ve kan grubu arasında bir bağlantı yok’

Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacılarının üstlendiği bir araştırma ise Kovid-19 hastası olanların semptomlarının kötüleşmesiyle kan grupları arasında bir bağlantı belirtildi. Bu araştırmadan elde edilen ve Annals of Hematology dergisinde yayımlanan bulgular, kan grupları ve Kovid-19 arasında bağlantı kuran diğer araştırmaların tam tersini iddia eder nitelikteydi. Ancak bu araştırma, kan grubu B veya AB olan ve semptom gösteren pozitif vakaların, 0 kan grubundan olanlara kıyasla sayıca daha çok olduğunu ortaya çıkararak önceki araştırmaları destekler hâle geldi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal