Kovid-19 Aşısı Sonrası Oluşabilecek Yan Etkiler

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs aşısıyla mücadele kapsamında aşılama çalışmaları devam ediyor. Peki koronavirüs aşı sonrası oluşabilecek yan etkiler nelerdir? İşte cevabı…

09.04.2021-17:29 - (Son Güncelleme: 09.04.2021-17:29) Kovid-19 Aşısı Sonrası Oluşabilecek Yan Etkiler

Koronavirüs salgınının önüne geçmek için başlatılan aşılama çalışması hız kesmeden devam ediyor. Sağlık Bakanlığı, aşıdan sonra görülebilecek yan etkiler ve sonrasında izlenilmesi gerekilenler hakkında bilgilendirmede bulundu.

Sağlık Bakanlığı tarafından koronavirüs ile mücadele kapsamında başlatılan aşılama programında şu ana kadar toplamda 18 milyonun üzerinde aşı uygulandığı belirtildi.

Aşılama uygulamasına hız kesmeden devam ederken bakanlık, kovoravirüs Aşısı Bilgilendirme Platformu üzerinden vatandaşları bilgilendirmeye devam ediyor. Platformda, uygulanan kovid aşıları ile ilgili olası yan etkiler hakkında da bilgilendirme yapıyor.

KORONAVİRÜS AŞISINDAN SONRA OLUŞABİLECEK YAN ETKİLER

İşte Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan aşı sonrasında karşılaşılabilecek yan etkiler ve bu etkilere karşı destekleyici yaklaşımlar.

Aşı uygulanan bölgede ağrı/şişlik/kızarıklık: Aşı uygulanan kolunuza yüksekte olacak şekilde pozisyon veriniz. Soğuk uygulama yapınız. (Örnek: Soğuk suyla ıslatılmış bir havlunun aşı yapılan bölgeye uygulanması vb. Bu sırada cilde doğrudan buz temas ettirilmesinden kaçınılmalıdır.) Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.

Yorgunluk: İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz.

Hafif ateş, titreme: İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.


Baş ağrısı: Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

Kas/eklem ağrısı: İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

Kusma ve ishal: Bol sıvı takviyesi yapabilirsiniz, beslenmenizi ishal diyetine uygun olarak düzenleyebilirsiniz. Ağızdan sıvı ve gıda alınamayacak kadar kusma olması durumunda sıvı kaybı olabileceğinden sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Koronavirüs aşısından sonra bu durumların dışında aşıyla ilişkili olabileceği düşünülen bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğinin altını çizdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal