Kalp damar hastalarına uyarı: O alışkanlıklardan vazgeçin

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Serdar Akyüz, kalp-damar hastalıkları ve risk faktörleriyle ilgili olarak önemli uyarılarda buundu. Akyüz, kalp-damar hastalığı riski bulunan kişilerin kötü alışkanlıklardan vazgeçmesi gerekiyor. İşte konunun detayları...

25.09.2022-13:30 - (Son Güncelleme: 25.09.2022-13:30) Kalp damar hastalarına uyarı: O alışkanlıklardan vazgeçin

Kalp-damar hastalıkları, dünyada en çok görülen sağlık sorunlarında birisi olarak dikkat çekiyor. Hem psikolojik ve hem de fiziksel etmenlerden dolayı ortaya çıkan bu tür rahatsızlıklar, her yıl binlerce kişinin canını almaya devam ediyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Serdar Akyüz, kalp-damar hastalıkları ve risk faktörleriyle ilgili olarak önemli uyarılarda buundu. Akyüz, kalp-damar hastalığı riski bulunan kişilerin kötü alışkanlıklardan vazgeçmesi gerekiyor.

O alışkanlıklardan vazgeçin 

Kalp sağlığının korunması için sigara başta olmak üzere diğer kötü alışkanlıkların bırakılması gerektiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Serdar Akyüz, ‘’Kalp sağlığımız için karbonhidrattan fakir beslenmemiz gerekiyor. Özellikle bizim halk arasında ekmek, şeker çok tüketilen besinler. Bunları fazla tükettiğimizde kalp damar rahatsızlıklarına sebep oluyor. Kolesterolün yükselmesinde de yine beslenme alışkanlıklarımız önemli bir yer tutmakta. Örneğin yağlı beslenme bunlardan biri. Dengeli bir diyetimizin olması lazım. Bu diyetin içinde karbonhidrat, yağ, protein hepsi olacak, ancak yağ ve karbonhidrat ağırlıklı beslendiğimiz zaman bu kalp damar hastalıklarına sebep oluyor” dedi.

Kalp-damar rahatsızlıkları

Genetik yatkınlığı olanlar dikkatli olmalı

Kalp hastalıklarında genetik yatkınlığın önemli etkenlerden birisi olduğunu söyleyen Akyüz, kişinin kalp hastalıklarına yönelik aileden gelen bir yatkınlığa sahip olduğunda spor ve dengeli beslenmeye daha erken başlanması gerektiğinin de altını çizdi. Aile öyküsünün önemine vurgu yapan Akyüz; “Burada aile öyküsü dediğimiz birinci dereceden akrabalar; yani anne, baba ve kardeşlerden söz ediyoruz. Erkek bireylerde 55 yaştan önce kalp-damar hastalığı, kalp krizi, bypass, stent gibi öyküler varsa bu diğer bireylere risk yükler. Kadınlarda anne, kardeş gibi kişilerde de 65 yaştan önce böyle durumlar ortaya çıkarsa ilave risk yükler. Bu gibi durumlarda daha genç yaşlarda kalp muayenelerini yaptırmak gerekiyor” şeklinde konuştu. 

Yılda 1 kez kontrole gidin

Erkeklerde 40 yaşından, kadınlarda ise menopoz döneminden itibaren yılda 1 defa kalp muayenesi yapılması gerektiğini söyleyen Akyüz, özellikle erkek olmanın da bir risk faktörü olduğunu söyledi. Erkek olmanın yanında hastanın ailesinde kalp rahatsızlığı öyküsü varsa, hasta sigara kullanıyorsa daha çok dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Akyüz, birinci amaçlarının hastalığı önlemek olduğunu, ikinci amaçlarının ise tedavi etmek olduğunu aktardı. 

Göğüs kafesinde yaygın ağrı varsa

Kalp damar hastalıklarında en önemli semptomun göğüs ağrısı olduğunu ifade eden Akyüz, her göğüs ağrısının kalp sebepli olmadığını ve göğüs ağrılarının yüzde 80’inin kalp dışı sebeplerden kaynaklandığını belirtti. Akyüz, “Göğüs ağrıların birçoğu göğüs kafesindeki kas iskelet sistemi yapılarından kaynaklanır, bir kısmı da midemizden kaynaklanır. Burada ağrı tipi önemli. Bir insanın göğüs kafesinde yaygın bir alanda baskı veya yanma hissi varsa bunu kalp lehine değerlendirmek gerekir. Bıçak saplanır, iğne batar gibi lokal ağrılar olduğunda bunları kalp dışı değerlendirmek lazım. Tabi tek kriter bunlar değil ama kabaca göğüs ağrısı olduğunda hastaya ağrı tipini sorarız.” sözlerini kullandı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal