Kahve sevdalıları dikkat! Kafein arzusu sporcuyu ölüme götürdü

Galler'de sporculara kişisel antrenörlük yapan Tom Mansfield’ın, 200 fincan kahveye eşdeğer ölçüde kafein tozu oluşturup toz dolu bardağı içtikten sonra hayatını kaybetti. Mansfield'in içmesi gereken toz miktarını yanlış hesapladığı düşünülüyor.

03.03.2022-15:16 - (Son Güncelleme: 03.03.2022-16:07) Kahve sevdalıları dikkat! Kafein arzusu sporcuyu ölüme götürdü

200 fincan kahveye aynı değere sahip kafein tozunu yanlışlıkla içen Galler vatandaşı bir bireysel antrenör yaşamını yitirdi.

BBC Türkçe'de yer alan söz konusu habere göre, iki çocuk sahibi olan Tom Mansfield'in, ölüm sebebinin kullanması gereken toz miktarını mutfak terazisinde yanlış hesaplaması olduğu düşünülüyor.

Galler'de Mansfield'in ölümüyle ilgili görülen duruşmada 29 yaşındaki sporcu antrenörünün 5 Ocak 2021'de hazırladığı karışımı içtikten kısa bir sonra rahatsızlandığı ve ardından hayatını kaybettiği belirtildi.

Ölüm sebebi ortaya çıktı: Kafein zehirlenmesi

Adli Tıp Uzmanı olan John Gittins, Tom Mansfield’ın ölüm nedeninin kafein zehirlenmesi olduğunu söyledi ve bir şanssızlık sonucu böyle bir olayın yaşandığını ifade etti.

Kafein, aynı zamanda bazı sporcular tarafından kişisel performanslarını artırmak için kullanılıyor fakat bazı spor sayfalarında yer alan bilgiler ve uzmanlar, sporcuların performansını iyileştirmek için belirli dozdan fazla kafein alınmasının oldukça tehlikeli olduğunun altını çiziyor

Yapılan duruşmada Mansfield'ın karışımı tükettikten sonra kalbinin bir anda çok hızlı atmaya başladığı ve göğsünü tuttuğu aktarıldı. Olay sonrası yazılan rapora göre, söz konusu antrenör yere uzandıktan dakikalar sonra ağzından köpükler gelmeye başladı. Karısı Suzannah komşularıyla birlikte Mansfied’ın ailesine haber verdi ve acil ambulans çağırdı.

Olay yerine gelen sağlık görevlileri yaşam mücadelesi veren antrenörü 45 dakika boyunca hayata döndürmeye çalışsa da kafein dolu bardağı içen adamın daha sonra hastanede öldüğü açıklandı.

Mansfield'ın kafein tozunun ağırlığını ölçmek için kullandığı terazilerin ağırlığı 2 ile 5,000 gram arasında açıklandı. Ancak Mansfield’ın kendisine önerilen 60-300 mg'lık dozun da yukarısına çıkmaya çalıştığı söylendi.

Tam 392 miligram kafein

Antrenörün ölümüne yol açan aşırı doz da zaten buradaki yanlış hesaplamaydı.

Duruşmada Mansfield'in, Blackburn Distributions adlı firmanın 100 gramlık kafein tozu paketlerinden aldığı aktarıldı. Firmanın yöneticisi Ben Blackburn, tozun miligram cinsinden iki ondalık basamak alınarak tartılması gerektiğini ve önerilen dozun günde en fazla iki kere olmak üzere 60-300 mg olduğunu ifade etti.

Blackburn bu kadar küçük miktarları tartmak için terazi satın alınabileceğini de sözlerine ekledi.

Kafein tozu şirketinin yöneticisi, Mansfield'in hayatını kaybettiği esnada satışta olan toz paketlerinde ölçü kaşıklarının bulunmadığını ancak bunun yaşanan olaydan sonra paketlere kaşık eklendiğini belirtti. Firma ayrıca kullanım talimatlarını iyileştirdi ve olası yan etkileri daha paket üzerinde ve içinde görünür hale getirdi.

Litre başına ortalama 3 mg

Hazırlanan otopsi raporuna göre Mansfield'ın kanında litre başına 392 miligram (mg) kafein olduğu açıklandı.

Bu kafein miktarının hesabının yapılması için bir fincan filtre kahve içmiş birinin kanındaki kafein seviyesinin litre başına 2 ila 4 mg olduğu düşünülebilir. Gittins, Mansfield'ın "önerilen doz seviyesinin ortasını" amaçladığını, fakat "matematiğini yanlış yaptığını" ve sonucu ölüm olan "istenmeyen sonuçlar" yaşandığını dile getirdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal