Kadir Mısıroğlu Kimdir?

Atatürk ve laiklik karşıtı yazıları ve konuşmaları ile tanınan Kadir Mısıroğlu 86 yaşında hayatını kaybetmişti. Peki Kadir Mısıroğlu kimdir?

03.07.2020-17:30 - (Son Güncelleme: 05.05.2021-11:34) Kadir Mısıroğlu Kimdir?

Yaptığı açıklamalarla büyük tepki alan ve Mustafa Kemal Atatürk düşmanlığı ile tanınan Kadir Mısıroğlu 5 Mayıs 2019 tarihinde vefat etmişti. Vefatı üzerinden geçen iki senenin ardından sosyal medyada anılmaya başlandı.

KADİR MISIROĞLU KİMDİR?

1964 senesinde Sebil adlı yayınevini kuran ve İslâmî bir dergi olan Sebil dergisini çıkaran Mısıroğlu, elliden fazla kitap yayımlamıştır. Atatürk'e hakaret içeren yayınları ve konuşmaları neticesiyle hakkında pek çok dava açılan ve hapis cezası alan Mısıroğlu 1974 senesinde Genel Af ile serbest kaldı. 

Bu olaydan sonra siyasete girerek Millî Selamet Partisi Genel Kurulu'na girdi. 12 Eylül Darbesi'nden ardından yurt dışına kaçtı. 1983 senesinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarıldı ve İngiltere'ye iltica etti. 1991 tarihinde Türkiye'ye döndü.

KADİR MISIROĞLU KÖKENİ

1933 tarihinde Trabzon'un Akçaabat ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Akçaabat'ta, lise öğrenimini Trabzon Lisesi'nde bitirdi. 1954 senesinde İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdi. Öğrencilik yurtlarında çeşitli "talebe yurtları" açtı.

Fakülte yıllarından itibaren eğitimini aldığı hukuktan çok tarihe büyük bir ilgi duydu ve Türkiye'nin yakın tarihine dair araştırmalar yapmaya yöneldi. Gençlik yıllarında çeşitli gazete ve dergilerde takma isimler ile ilgili çeşitli yazılar yayımladı.

LOZAN ZAFER Mİ HEZİMET Mİ? KİTABI

1964 senesinde Sebil Yayınevi'ni kurdu ve "Lozan Zafer mi, Hezimet mi?" kitabının birinci cildini bu yayınevinin ilk kitabı olarak yayımladı. Rıza Nur tarafından 1935'te yazılmış "Hatıratım" adlı kitabı 1968 yılında yayımlayarak büyük bir şöhret elde etti.

1970 yılındaki genişletilmiş ikinci baskısını yayımladığı "Lozan Zafer mi, Hezimet mi?" kitabı 5816 sayılı "Atatürk aleyhine işlenen suçlar hakkında kanun"a istinâden toplatıldı ve Mısıroğlu hakkında da dava açıldı. 1970 senesinin Ocak ayında Millî Türk Talebe Birliği'nde "Harf Devrimi" ile ilgili vermiş olduğu bir konferanstaki açıklamaları nedeniyle de hakkında dava açıldı, yedi yıl hapis cezası aldı. 

Eskişehir Sivil Cezaevi ve İstanbul Sağmalcılar Cezaevi'nin ardından Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde yattı ve daha sonrasında da Cerrahpaşa Tip Fakültesi Psikiyatri Kliniği'nden rapor aldı. 1974 senesinde serbest kaldı, "Lozan Zafer mi Hezimet mi?" kitabı ile ilgili dava da bu af ile karar varılmadan düşmüş oldu.

KADİR MISIROĞLU SİYASETE NİYE GİRDİ?

1976 yılının başından itibaren İslâmî bir dergi olan Sebil dergisini çıkarmaya başladı. Bu dergideki birtakım yazılarından dolayı hakkında çok sayıda dava açıldı. Mısıroğlu, kendi ifadesine göre dokunulmazlık elde edip kendisi hakkında açılan davalardan kurtulma isteği ile siyasete girdi. 

1977 Türkiye genel seçimlerinde genel başkanlığında Necmettin Erbakan'ın olduğu Millî Selamet Partisi'nden (MSP) Trabzon Türkiye Büyük Millet Meclisi milletvekili adayı oldu, fakat seçimleri kaybetti. Ertesi yıl aynı partinin İstanbul'dan Senato adayı oldu ancak giremedi. 1978 senesinde MSP Genel İdare Kurulu'na seçildi. 12 Eylül Darbesi ile MSP kapatıldı ve parti yöneticileri tutuklandı. Kadir Mısıroğlu ise Almanya'ya kaçtı. Bir süre sonra ailesini de Frankfurt'a getirtti.

KADİR MISIROĞLU TÜRK VATANDAŞI MI?

Kadir Mısıroğlu 1983 senesinde başlarında gazete, radyo ve televizyon anonsları ile Türkiye'ye dönmeye davet edildi. Bu çağrılara yanıt vermedi ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından da çıkartıldı. Ailesi ile birlikte İngiltere'ye iltica etti. İngiltere'nin ailesine oturma izni vermemesi üzerine ise Almanya'ya döndü.

1991 tarihinde çıkarılan "Terör Kanunu" ile Türk Ceza Kanunu'ndan 163. madde çıkarılması üzerine Türkiye'ye döndü.

Başkanlığını sürdürmüş olduğu Osmanlılar İlim ve İrfan Vakfı'nda cumartesi günleri "Cumartesi Sohbetleri" başlığı altında sohbetler veren Mısıroğlu, dinleyicilerden gelen tarih, siyaset, din, edebiyat ve gündemle ilgili sorulara yanıt verdi. Ayrıca 2016 yılının Ramazan ayı süresince Ramazan Sohbetleri programına da katılmıştır.

KADİR MISIROĞLU NE ZAMAN ÖLDÜ?

Mısıroğlu bir süredir rahatsızlığı neticesinde tedavi görmüş olduğu Acıbadem Altunizade Hastanesi'nde 5 Mayıs 2019 tarihinde 86 yaşında hayatını kaybetti. Mısıroğlu'nun cenazesi 6 Mayıs 2019 tarihinde Çamlıca Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Üsküdar'daki Nasuhi Mehmet Efendi Camii haziresine defnedildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal