Zerde Tatlısı Nasıl Yapılır?

Osmanlı döneminde fakir insanlara verilen yemeklerin yanında verilen bu tatlının yapımı oldukça kolaydır. Zerde tatlısı nasıl yapılır?

21.12.2019-17:45 - (Son Güncelleme: 21.12.2019-17:41)

Zerde tatlısı nasıl yapılır? Osmanlı döneminde fakir insanlara verilen yemeklerin yanında verilen bu tatlının yapımı oldukça kolaydır. 

ZERDE NEDİR?

Zerde, Konya bölgesinde çok sık rastlanan bir tatlı çeşididir. 15. yüzyıldan itibaren Osmanlılar döneminden beri yapılan ve sütlaça çok benzeyen bir tatlıdır. Malzemeleri ve yapım aşaması hemen hemen aynıdır. Zerdenin farklı olmasının nedeni içerisinde kullanılan safrandır. Safran çok pahalı olduğu için çoğunlukla zerdeçal tercih edilmektedir.

ZERDE KELİME ANLAMI NEDİR?

Sözlükteki anlamına bakıldığında safranla renk ve koku verilen bir çeşit şekerli pirinç peltesi manasına gelir. Tatlının kelime kökeni 'Zer' Farsça'dan dilimize geçmiştir ve 'Altın' anlamına gelmektedir.

ZERDE NASIL YAPILIR?

Osmanlı döneminde fakir insanlara verilen yemeklerin yanında verilen bu tatlının yapımı oldukça kolaydır.

Ilık suda yarım saat bekletilen pirinçler yıkanır sonra 5 bardak su ile kısık ateşte 20-25 dakika pişirilir ve nişasta eklenir. Daha sonra üzerine gülsuyu dökülür. Önceden hazırlanıp bekletilmiş olan yarım çay kaşığı safran veya zerdeçal eklenir. 1.5 su bardağı şeker eklenerek ocağa konur.

Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal