Kompost Nedir ve Evde Kompost Nasıl Yapılır?

Kompost yapmak her ne kadar kulağa zor ve uğraştırıcı gelse de aslında oldukça basit ve pratik bir işlemdir. Evde kompost yapmanın basit ve pratik püf noktalarını sizin için bir araya getirdik. İşte detaylar.

15.01.2020-11:22 - (Son Güncelleme: 15.01.2020-11:17)

Kompost, evdeki her türlü organik atığın bir araya getirilerek, çürütülmesi sonucu elde edilen doğal bir gübreleme yöntemidir. Peki, kompost nasıl yapılır? Detaylar haberimizde…

KOPOST NASIL YAPILIR?

Her gün birçok organik atık maalesef ki çöpe atılıyor. Kompost yaparak bu durumun önüne geçmek mümkün. Kompost işlemi gıda atıklarının çürütülmesi ile gerçekleştirilir. Bu nedenle atıklarınızın hava ile karışması gerekmektedir. İşe bir çöp kutusu edinerek başlayabilirsiniz. Çöp kutunuza delikler açın. Bu delikler hava girmesini sağlayarak atıkların daha kolay çürümesini sağlayacaktır. Kompost işlemi için yeşil ve kahverengi gıdalar kullanılmaktadır. Yeşil kompost azot bakımından zengin malzemeleri içermektedir. Kompostun içeriğinde üçte bir oranında azotça zengin yeşil malzemeler ve üçte iki oranında da karbon bakımından zengin kahverengi malzemeler bulunmalıdır. Çürüme işlemini hızlandırmak için bir miktar su da eklenmelidir. Yeşil komposta konulabilecek malzemeler sebze meyve kabukları ve artıkları, taze ot ve çimenler, çay atığı, yeşil yapraklar ve yumurta kabuklarıdır. Kahverengi komposta konulabilecek malzemeler ise dal ve ağaç kabukları, talaş, kuru yapraklar ve samandır. Sağlıklı bir kompost yapmanın yolu doğru malzemeleri, doğru oranda koyabilmekten geçer. Komposttaki su oranı da dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Kompostunuza çok su eklerseniz mikroorganizmalar boğulur ve ölürler. Sağlıklı bir komposta dokunulduğunda ılık olmalıdır. Kompostunuz ısı vermeyi bırakıp böceksiz, hoş kokulu bir hal aldığında hazır hale geldi demektir. Elde etmiş olduğunuz gübreyi çiçeklerinizin toprağına ekleyebilirsiniz.

Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal