İftara Yakın Regl Olmak Orucu Bozar mı?

Ramazan'da en sık sorulan ve merak edilen konulardan biri iftara çok az bir süre kala regl olmak orucu bozar mı? Peki, adet olmak orucu bozar mı? Regl olur olmaz orucu bozmak mı gerekir?

06.05.2019-17:33 - (Son Güncelleme: 07.09.2021-10:11) İftara Yakın Regl Olmak Orucu Bozar mı?

Ramazan Ayı'nda kadınların en çok merak etmiş oldukları sorulardan birisi de regl oldukları anda orucu bozmak gerekir mi olduğudur? Tüm kadınların merak etmiş olduğu bu sorunun cevabını Diyanet veriyor.

Oruçken regl olunca oruç bozulur mu? İftara yakın regl olunca oruç bozulur mu? Reglken oruç tutsam kabul olur mu? gibi sorularınızı cevaplamak için hem Diyanet'in yapmış olduğu açıklamaları hem de ünlü ilahiyatçı Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu'nun cevaplarını siz değerli okuyucularımız için derledik.

ORUÇLUYKEN REGL OLURSAM ORUCUM BOZULUR MU?

Diyanet İşleri'nden yapılan açıklamaya göre kadınlar regl olduğu anda oruçları bozulur. Regl olur olmaz orucu bırakmak gerekir. 

İFTARA 5 DAKİKA KALA

Ünlü ilahyatçı Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu ise Diyanet gibi regl olunca orucun bozulacağını ifade etti. Daha da ayrıntı veren Hatipoğlu, 'İftara 5 dakika kala bile regl olursanız orucunuz bozulur.' sözlerini kullandı.

ADET OLUNCA ORUÇ TUTULUR MU?

Özel günlerinde bulunan bir kadının namaz kılması ve oruç tutması haram olarak ifade edilmiştir. Bu durumda olan bir kadının namazı ve orucu sahih olmaz. Fakihler söz konusu konuda görüş birliği içerisindedirler. (Şâfiî, el-Ümm, II,130-131; Sahnûn, el-Müdevvene, I, 151; Haddâd, el-Cevhera, I,34; İbn Hazm, el-Muhallâ, II, 162; Merğînânî, el-Hidâye, I, 208-209; İbn Kudâme, el-Muğnî, I, 386-387; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 331, 385; Şevkânî, es-Seylü’l-cerrâr, II, 148). Âdet süresince terk edilen namazların kazâ edilmeyeceği, oruçların ise temizlenmenin ardından tutulacağı hususlarında da bütün mezheplerin görüş birliği bulunur. (İbnü’l-Münzir, el-İcma, s. 47-48; Nevevî, Şerhu Müslim, IV, 26; San‘ânî, Sübülü’s-selâm, I, 383; Cezîrî, el-Mezâhibü’l-erbe‘a, I, 118).

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal