Hamilelikte İdrar Kaçırma Neden Olur?

İdrar kaçırma durumu, kişinin istemi dışında gerçekleşir. Hamilelikte çok sık rastlanılan bu durum, önemli bir sosyal ve hijyenik bir problemdir. Peki hamilelikte bu durum neden olur?

09.01.2019-15:03 - (Son Güncelleme: 09.01.2019-14:56) Hamilelikte İdrar Kaçırma Neden Olur?

İdrar kaçırma durumu, kişinin istemi dışında gerçekleşir. Hamilelikte çok sık rastlanılan bu durum, önemli bir sosyal ve hijyenik bir problemdir. Peki hamilelikte bu durum neden olur? İşte detaylar...

Hamilelikte idrar kaçırma, gebelerin %35 -65’inde görüldüğü tahmin edilmektedir. İdrarı ağrısız şekilde depolamaya yarayan mesane belirli bir kapasiteye kadar dolar, belirli bir basınca ulaştığında ise merkezi sinir siteminden gelen boşaltma komutu ile mesane kası kasılır. Mesaneden dış ortama idrarı boşaltmaya yarayan üretra ise öksürmek, hapşırmak bir şey kaldırmak gibi karın içi basıncın arttığı durumlarda idrarı tutmamızı sağlayan musluk görevi görür.

Hamilelikte idrar kaçırmayı artıran durumlar nelerdir?

• Sigara öksürüğe neden olarak karın içi basıncı artırır ve gebelikte idrar kaçırma için risk faktörüdür.

• İlk gebelikteki yaş, idrar kaçırma için risk faktörüdür. İlerleyen yaşla birlikte kaybedilen kas kütlesi hem destek dokuların zayıflamasına hem de mesane girişindeki sfinkter mekanizmasının zayıflamasına neden olur.

• Fazla kilolu olmak karın içi basıncın artmasına ve pelvik taban dediğimiz destek yapısının gerilmesine ve zayıflamasına neden olur.

• Yine kabızlık, ıkınma ile karın içi basıncı artırarak idrar kaçırmaya katkıda bulunur.

• Gebelikteki şeker hastalığı çok idrar üretimine ve çok idrara çıkmaya neden olur.

• Gebelik öncesi idrar kaçırma şikayetlerinin olması, destek dokuların zayıflığına işaret eder ve hamilelikte artan karın içi basınç ve destek dokulardaki zayıflama hamilelikte idrar kaçırmanın artmasına neden olur.

• Hamilelik öncesi pelvik taban kaslarının çalıştırılmaması ve güçlendirilmemesi de hamilelikte idrar kaçırmanın artmasına sebep olur.

• İdrar yolu enfeksiyonu, idrar kaçırma şikâyetlerinde artmaya neden olur.

 

Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal