Bu Hastalık Kadınların Korkulu Rüyası Oluyor!

Kadınlarda çok sık görülen vücuttaki kıllanma artışı yani hirsutizm hakkında merak edilenleri sizin için bir araya getirdik. Hirsutizm nedir? Hirsutizm belirtileri nelerdir? Tedavisi var mıdır? İşte detaylar…

10.02.2020-12:32 - (Son Güncelleme: 10.02.2020-12:10) Bu Hastalık Kadınların Korkulu Rüyası Oluyor!

Özellikle genç kızlarda çok sık rastlanan aşırı kıllanma yani bilimdeki adıyla hirtusizmin ne olduğunu biliyor muydunuz? Özellikle üreme çağındaki kadınların %8’ini etkileyen bu rahatsızlık androjen yani erkeklik hormonunun artmasıyla meydana gelen bir rahatsızlıktır. Hirtusizm hakkında tüm merak edilenleri sizler için bir araya getirdik…

AŞIRI KILLANMANIN BİRÇOK NEDENİ OLABİLİR

Kadınlarda görülen aşırı kıllanmanın yani bilimsel adıyla hirtusizmin birçok nedeni bulunmaktadır. Bunlar; yumurtalıklarda veya böbrek üstü bezinde fazla miktarda androjen salgılanması, erkeklik hormonunda artış olmamasına rağmen kıl kökünün hormonlara karşı aşırı hassasiyetinin gelişmesi, troid bezi hastalıkları, kafa içi tümörleri gibi hastalıklar bu rahatsızlığın başlıca nedenleri arasında gösterilebilir.

EN SIK GÖRÜLEN NEDENİ

Aşırı kıllanmanın en sık görülen nedenlerinden biri polikistik over sendromudur. Kıllanma artışı bu rahatsızlığa sahip olan kadınlarda daha çok görülmektedir.

İNSAN VÜCUDUNDA 2 ÇEŞİT KIL GRUBU BULUNMAKTADIR

İnsan vücudunda 2 grup kıl bulunuyor. Bunlardan biri ince, kısa, renksiz olanlardır. Bir de sert ve koyu renkli olanlardır. Kadınlarda erkeklik hormonunun artmasıyla ince olan kıllar kalın sert ve koyu kıllara dönüşmektedir. Erkek bedeninde normal olarak kabul edilen favori, sakal, bıyık, çene altı, göbek çevresi, meme etrafı, bacak iç yüzü, sırt, popo bölgesindeki kıllanma kadınlarda da görülüyorsa bu sorunda hirtusizme işaret etmektedir.

ÖNEMLİ BİR KISMINDA HİÇBİR HASTALIK BELİRTİSİ YOKTUR

Hirtusizm hastalarının önemli bir kısmında hiçbir hastalık belirtisi görülmez. Bu kadınların aile öyküsü sorgulandığında ise aynı şikayetlere sahip olan kişiler bulunduğu tespit edilebilir. Hormon seviyesi normal olmasına rağmen, bu hormonlara vücudun verdiği cevap artmıştır. Tedavisi mümkündür. 

İLAÇ TEDAVİSİ İLE KILLAR RENKSİZ VE İNCE HALE GETİRİLİR

Hirtusizm rahatsızlığına sahip olan kadınlar öncelikle hemen bir uzmana görünmelidir. Uzman öncelikle bu rahatsızlığı ortaya çıkaran nedeni araştırmalı ve derecesini belirlemelidir. Rahatsızlığa karşı ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlaç tedavisi ile kıllar renksiz ve ince hale gelir. Bu kılların ortadan kalkması ise kılları mekanik olarak temizleyerek olur. Epilasyon gibi temizleme yöntemleri ise tedavi sonrasına bırakılmalıdır.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal