Alternatif tıp tutkunlarının gündemine hızlı bir giriş yapan amarant ( Horozibiği ), özellikle tahıllarda düşük bir amino asit , lisin, ve protein bakımından oldukça zengin bir besin. İşte size Amaranth kısır tarifi haberimizde...

Amaranth nedir diye internette kısa bir gezinti yaparsanız, ilk karşınıza çıkacak tanım süper besin kavramı olacak. Chia tohumu, kinoa tohumu gibi bu tohum da süper besinler arasında yer alıyor.
100 gram çiğ Amarant tohumunda  vücudun günlük ihtiyacı olan protein, B vitaminleri ve minerallerin %20’si bulunmaktadır. Mineraller açısından da oldukça zengin olan Amaranth tohumu, vücudun günlük ihtiyacı olan manganez miktarının 9’u, fosfor miktarının %80’ini, magnezyum miktarının %70’ini, demir miktarının %59’unu ve B6 vitamininin %45’ini ihtiva etmektedir. Pişmiş amaranth yaprakları A vitamini, C vitamini, kalsiyum, manganez ve folat açısından mükemmel bir kaynaktır. 

Amaranth Kısırı Tarifi

MALZEMELER

Yarım çay bardağı amaranth

1 adet domates

1 küçük marul

1 adet salatalık

1 adet küçük kuru soğan

2 sap taze soğan

Yarım demet maydanoz

1 çay kaşığı biber salçası

1 tatlı kaşığı zeytin yağı

Yarım limon

Baharat

Tuz, karabiber

YAPILIŞI

Amaranthı kaynamış suda 5 dakika kaynatıp altını kapatın ve süzmeden bir 15 dakika haşlanmasını bekleyin. Demlenip yumuşayan amaranthı süzerek bir kaba alın. Domates, marul, salatalık, maydanoz ve soğanları doğrayın. Amaranthın içerisine önce salça ve zeytinyağını ekleyip iyice yedirin. Ardından kalan malzemelerin hepsini ekleyerek karıştırın.

 

AMARANTH TOHUMLU MERCİMEK KÖFTESİ 

1 bardak kırmızı mercimek,
1 bardak amaranth tohumu,
1 yemek kaşığı domates salçası,
1 yemek kaşığı biber salçası,
tuz,
zeytinyağı (soğuk sıkım)
baharatlar (sumak, pul biber, taze çekilmiş karabiber, kimyon çok az çemen tozu)
yeşillikler (maydonoz, nane, dereotu),
limon,
nar ekşisi,
taze soğan,
bir kaç diş ezilmiş sarımsak.

Yapılışı

Kırmızı mercimeği yıkayıp küçük bir tencereye alıyoruz, amaranth tohumunu da ekliyoruz. Tencerenin üzerine bire bir oranda su eklemek kafi. Bu ikili 5-10 dakikada kaynayıp hem pişiyor hem de şişiyor zaten. Şişen karışımı cam bir kaba aktarıp soğumasını bekliyoruz. Tıpkı mercimekli bulgur karışımı gibi olmalı hem kıvamı hem de görünümü. Amaranth tohumlarının zaten tadı yok, neyin içine girse onun tadını alıyorlar. Karışım soğurken kıvamı size katı gelirse kısırda olduğu gibi çok kaynar su ilave edip şişmesini bekleyebilirsiniz. 
Burdan sonrası bildiğiniz klasik mercimek köftesi tarifi ile aynı. Yeşillikler güzelce yıkanıp ince ince kıyılır. Salça zeytin yağında bir kaç kez çevrilir, soğuyan mercimekli karışıma tüm malzeme tuz ve baharatlar da eklenip yoğrulur. Sıkılıp servis tabağına alınır, zevkinize göre süslenir ve masadaki yerini alır.
Ben market nar ekşilerini evime sokmuyorum sebebini içeriklerini okuyarak anlayabilirsiniz. Doğal, katkısız, ev yapımı nar ekşisi kullanın.
 
 
Afiyet olsun.

Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın