Çavdar Ekmeğinin Faydaları

Çavdar tahılı unundan üretilen çavdar ekmeği, magnezyum, potasyum ve fosfor ve antioksidanlar dahil olmak üzere mükemmel bir vitamin ve mineral kaynağıdır.

21.11.2019-08:46 - (Son Güncelleme: 17.12.2021-16:37)

Son yıllarda sağlıklı beslenmek isteyenlerin sıklıkla kullandığı çavdar; lif,demir, protein, potasyum,mangan, kalsiyum,fosfor, magnezyum, B1 vitamini, folik asit, tiamin, niasin ve antioksidanlar açısından oldukça zengindir. Peki, çavdarın faydaları nelerdir?  Çavdar hangi hastalıklara iyi gelir? Çavdar ekmeği nasıl yapılır?

Vitamin, mineral ve antioksidan içeren çavdar kötü kolesterolü düşürmeye, kalp hastalıkları riskini azaltmaya, kanser ve diyabeti önlemeye yarar sağlamaktadır.

Çavdar tahılı unundan üretilen çavdar ekmeği, magnezyum, potasyum ve fosfor ve antioksidanlar dahil olmak üzere mükemmel bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Az işlenmiş bir tahıl olan çavdar ekmeği kan şekerinin daha iyi seviyede kalmasına, vücudun daha az yağ depolamasına yarar sağlar. Bunun yanında tansiyonu düşürmede, enflamasyon riskini azaltmada da oldukça etkilidir.

ÇAVDAR EKMEĞİNİN FAYDALARI

- Çavdar ekmeği, kalp ritim bozukluğu yaşayan kişilerde bu problemin ortadan kaldırmasına yardımcı olur.

- Çavdar ekmeği içeriğindeki yüksek lif oranından dolayı uzun süre tok tutarak kilo vermeye yardımcı olur.

- Çavdar ekmeği zengin bitki lifleriyle vücudun kan dolaşımını rahatlatmaktadır.

- Çavdar ekmeği kabızlık sorununu çözmektedir.

- Çavdar ekmeği, safra kesesi taşlarının oluşumunu önlemeye yardımcıdır.

ÇAVDAR EKMEĞİ


Çavdar ekmeği için gerekli olan malzemeler:

- Yarım kg çavdar unu

- 2 çorba kaşığı sıvı yağ

- 1 tatlı kaşığı tuz

- 1 paket kuru maya

- 1 tatlı kaşığı toz şeker

- Aldığı kadar ılık su

Çavdar ekmeği için; ilk olarak çukur bir kapta bütün malzemeleri karıştırarak yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Suyu azar azar ekleyin. Hamur istediğiniz kıvama ulaşınca mayalanmaya bırakın. Hamur iki misli kabardıktan sonra,  birkaç kez daha yoğurun ekmeği ardından da pişireceğiniz yağlanmış kalıba hamuru yerleştirin. Üstünü örtmeden tekrar mayalanmasını bekleyin. Hamurunuz iyice kabardıktan sonra, önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirin. Fırından çıktıktan sonra 15 ila 20 dakika kadar bekleyin sonrasında kalıptan çıkarıp servis tabağına alın. Afiyet olsun.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal