Adet Düzensizliğinin Nedenleri

Kadınların çok sık yaşadığı sorunlardan biri adet düzensizliğidir. Ancak bu durum birçok kişide görüldüğü için pek önemsenmez. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Funda Öztürk, adet düzensizliğinin nedenlerini açıkladı.

18.02.2019-11:01 - (Son Güncelleme: 18.02.2019-10:56) Adet Düzensizliğinin Nedenleri

Kadınların çok sık yaşadığı sorunlardan biri adet düzensizliğidir. Ancak bu durum birçok kişide görüldüğü için pek önemsenmez. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Funda Öztürk, adet düzensizliğinin nedenlerini açıkladı. İşte detaylar...

FİZYOLOJİK NEDENLER

Günlük hayat içerisinde yaşadığımız stres, kilo alıp vermeler, beslenme tarzındaki değişiklikler, ağır egzersiz, iklim ve çevre değişikliği, kronik hastalıkların, bazı ilaçlar (özellikle antidepresanlar, hormonal ilaçlar, kan inceltici ilaçlar, antienflamatuar ilaçlar), bitkisel ürünlerin kullanımı adet düzensizliklerine sebep olabiliyor.

HORMONAL NEDENLER

Düzenli adet görmek için vücuttaki birçok hormonun sağlıklı bir şekilde olması gerekiyor. Adet düzeni öncelikle östrojen ve progesteron etkisi altında gerçekleşiyor. Anovulasyon, adet düzensizliğinin en çok rastlanan nedeni. Yumurtlamanın gerçekleşmediği bu durumlarda progesteron eksikliği gelişiyor ve bu da östrojen hakimiyetinin artmasına ve kanamalara sebep oluyor.

POLİKİSTİK OVER SENDROMU

En sık karşılaşılan adet düzensizlikleri sebebi polistik over sendromudur. Bu rahatsızlıkta erken dönemde adet düzensizlikleri, gebe kalmakta zorluk, tüylenme, sivilcelenme sorunları yaşanırken; uzun dönemde diyabet (insülin gerektirmeyen şeker hastalığı), kiloya bağlı tansiyon, kolestrole bağlı kalp hastalıkları ve rahim çeperindeki kalınlaşma nedeniyle rahim kanseri riskinde artış görülür.

TİROİT HASTALIKLARI

Tiroit hormonları hem yetersiz salgılandığında hem de (hipotiroidi), aşırı salgılandığındaa (hipertiroidi) adet düzeni olumsuz etkilenir. Prolaktin hormonu da hipofizden salınıyor ve adet düzenini etkiliyor. Prolaktin seviyesinin artması hipofiz bezinde oluşan adenom varlığında görülüyor ki bu durumda hem adet miktarı azalıyor hem de kanama miktarı azalıyor.

Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal