KADES nedir? Kadın Destek Uygulaması (KADES) uygulaması nasıl indirilir, nasıl kullanılır?

Türkiye sıklıkla gündemde yer alan konuların başında kadına şiddet ve kadına şiddet olayları yer alıyor. Gün aşırı yinelenen olayların tümünü ana akım medya haberleştirmese de birçok haber kaynağından haberleri öğrenmekte mümkün. Bulundukları ortamlarda hem fiziksel hem de psikolojik birçok şiddete maruz kalan kadınlar için geliştirilen bir uygulama olan KADES'in ne olduğu birçok kadın tarafından merak ediliyor. Peki, KADES nedir, nasıl indirilir? KADES uygulaması hakkında merak edilenler...

08.03.2022-01:34 - (Son Güncelleme: 08.03.2022-01:35) KADES nedir? Kadın Destek Uygulaması (KADES) uygulaması nasıl indirilir, nasıl kullanılır?

Her geçen gün kadına şiddetin arttığı bir toplum içerisinde, fiziksel ve mental açıdan ayakta kalmakta zorlaşıyor. Her gün başıma bir şey gelecek korkusuyla milyonlarca kadın dışarıda rahat olamazken, birçok kadında baskı ve daha birçok nedenden dolayı evlerinde aynı düşünceler içerisinde olabiliyor. Bu durum birçok şekilde birçok kadını etkisi altına alırken, bu durumun önüne geçebilmek ve biraz da olsa iç huzur verebilmek adına geliştirilen KADES uygulaması milyonlarca kadına destek oluyor.

KADES nedir

KADES nedir? 

KADES uygulaması; Emniyet Genel Müdürlüğü Kadın Acil Yardım İhbar uygulamasıdır. Telefonunuza indirebileceğiniz bu uygulama sayesinde şiddet gördüğünüz durumlarda, uygulamada ekranda gördüğünüz butona basarak yardım çağırmanıza olanak sağlıyor. KADES uygulaması tamamen ücretsiz olup, sadece T.C vatandaşı olan kişiler tarafından kullanılabilmektedir. 

KADES nasıl indirilir

KADES uygulaması nasıl indirilir ve kullanılır? 

KADES uygulaması, acil durumlarda kullanılması gereken bir uygulama olduğundan oldukça basittir. KADES uygulamasından yararlanabilmek için öncelikle uygulamayı akıllı cihazınıza indirmeniz gerekmektedir. Bunun için ilk olarak AppStore ya da Google Play Store'dan uygulamayı akıllı cihazınıza indirin.  

KADES uygulaması cihazınıza indiği takdirde üzerine tıklayarak uygulamayı açınız. Öncelikle sizden konum izni isteyecektir. Konum iznini onayladıktan sonra devamında gelen sizden istenilen bilgileri doldurmanız gerekmektedir. Sizden istenen bilgiler ise şöyledir; kimlik numaranız, adınız ve soyanız, doğum yılınız ve telefon numaranız.

Bu bilgilerin altında yer alan Uygulama Kullanım Şartlarını kabul ederek işleme devam etmelisiniz. Daha sonra telefonunuza bir doğrulama kodu gelecektir. Bu kodu sizden istenen alana girmeniz gerekmektedir. Gelen kodu istenilen alana girdikten sonra 'ileri' yazan kutucuğa tıklamanız gerekmektedir. Eğer kod cihazınıza gelmezse ‘tekrar sms gönder’ yazısına dokunarak yeniden kod gönderilmesini talep edebilirsiniz.

KADES buton

Tüm bu işlemleri gerçekleştirdiğinizde KADES uygulaması her an kullanımınıza hazır bir hale geliyor. Acil durumlarda fotoğrafta gördüğünüz butona dokunuyorsunuz ve yardım istiyorsunuz. 

KADES Kullanım Şartları  nelerdir?

KADES uygulaması oldukça hassas ve İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sunduğu bir uygulamadır. Bu yüzden uygulamayı kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli konular var. Bunlar;

- KADES bir ihbar uygulamasıdır, yalnızca aile içi ve kadına yönelik şiddet olaylarında mağdur olan kadınlar tarafından kullanılacağı için T.C kimlik numaranıza göre Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü veri tabanında gerekli kontroller sağlandıktan ve telefonunuza SMS olarak gönderilen kod girildikten sonra aktif hale gelecektir. 

- Uygulama kullanılmadan önce telefonunuzun konum bilgisinin açık olduğundan emin olmanız gerekiyor.

- Asılsız ihbarda bulunduğunuz takdirde, işlenmemiş bir suçu yetkililere işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil ve emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak şekilde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir. 

KADES avantajlar

KADES uygulamasının avantajları nelerdir? 

KADES uygulamasında yardıma ihtiyaç duyulduğu anda butona basılması durumunda yardım ihbarına ne kadar sürede gelindiğine dair kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte konuyla ilgili olarak bazı kullanıcı yorumlarına bakıldığında yetkililerin olay yerine kısa sürede ulaştıklarına dair geri dönüşler yapılmıştır. Kullanıcılar, şikayet anında yetkililerin 3 ila 5 dakika arasında olay yerine geldiğini ifade ediyor. 

Aynı zamanda KADES, aile içi şiddet olaylarında kullanılması gereken bir uygulama olarak tanıtılsa da kullanıcıların yalnızca aile içi değil kadına karşı her türlü şiddet olaylarında uygulama aracılığıyla yardım istediklerine dair yorumlarda söz konusu. Bunun yanı sıra KADES uygulaması, yalnızca şiddet gören kadın tarafından değil bu olaya şahit olan kişiler tarafından da olay yerine yetkililerin gelmesi için kullanılabileceğini de eklemek de fayda var. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal