KADES nedir?

Son kadın cinayetlerinden sonra kadınlar kendilerini nasıl koruyacağını düşünüyor. Peki, KADES nedir?

22.03.2021-12:38 - (Son Güncelleme: 02.12.2021-14:15) KADES nedir?

Kadınlara yönelik olan şiddeti önlemek amacıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından geliştirilen KADES uygulaması son günlerde en çok araştırılan konulardan biri oldu. Açılımı ''Kadın Acil Destek Uygulaması'' olan uygulamanın amacı; kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet ve taciz gibi kötü eylemlerin yapılmasını engellemektir. Bununla birlikte şiddeti uygulayan kişilerin tespiti ve cezalandırılmasını da kolaylaştırmaktadır. 

KADES SAYESİNDE BİR KADININ HAYATI KURTULDU

Twitter üzerinden bir kullanıcı, taksici tarafından kaçırılırken KADES uygulaması sayesinde nasıl ölümden kurtulduğunu anlattı. Taksicinin kadını kaçıracağını söylemesi üzerine kullanıcı KADES uygulaması üzerinden polise ulaştı. Polisle konuşan kadın, bir süre içerisinde siren seslerini duyup hayatta kaldığını fark etti. Peki, KADES nedir?

KADES NEDİR?

KADES, kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet, taciz gibi kötü eylemleri engellemek için kullanıcılara sunulmuş resmi ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılmış bir uygulamadır. EGM acil durumlarda kadın ve çocukların ilk akla geleceği uygulamanın KADES olmasını istiyor. KADES, son yıllarda artan kadına şiddet olayları sonrası geliştirildi. Kadın Acil Destek İhbar Sistemi'ne kadınlar herhangi bir tehdit anında başvurabilir.

KADES UYGULAMASI NASIL İNDİRİLİR?

Akıllı mobil cihazlarda kullanılabilen KADES, Google Play Store veya Apple Store’dan indirilmektedir. Aplikasyonu indirdikten sonra T.C Kimlik numarasıyla giriş yapılıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nden verilen kodun aktivasyonu yapıldıktan sonra ise kullanılabilir hale geliyor. Acil durumlarda tek bir tuş ile kişiler, 155 İmdat Çağrı Merkezi'ne bildirim gönderebiliyor. Böylelikle yardım çağrısı yapılan yere polis ekipleri yönlendiriliyor ve olaya müdahale ediyorlar.


Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanı Levent Tuncer uygulamayı su sözler ile anlattı:

''KADES, bugün itibarıyla yaklaşık rakamlarla 1 milyon 500 bin kadınımız tarafından indirilen bir aplikasyon olmuş ve bu geçen süre içerisinde yaklaşık 92 bin ihbar alınarak değerlendirilmiştir.

Bu ihbarlara ulaşma seviyemiz 3 ila 5 dakika arasında olmaktadır. Bununla birlikte bu sene itibarıyla KADES aplikasyon uygulamasının alanda daha faydalı olması, özellikle yabancı şahıslara karşı olabilecek herhangi bir şiddet ve saldırı olayının önüne geçebilmek adına 5 farklı dilde değerlendirilmiş ve aplikasyon sistemi içerisinden uygulamaya konulmuştur.''

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal