Kaç şirket döviz limiti uygulamasından etkileniyor, Ekonomide tedbirler gelecek mi? BDDK Başkanı Akben'den kredilerle ilgili flaş açıklama!

BDDK, geçen hafta ticari krediler ile ilgili düzenlemeye gitti. Alınan karar, kamuoyuna yansıdığı andan itibaren yoğun şekilde tartışılıyor. BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, 'Kaç şirket döviz limiti uygulamasından etkileniyor, Ekonomide tedbirler gelecek mi? ' sorularının cevaplarını yanıtladı.

01.07.2022-14:19 - (Son Güncelleme: 01.07.2022-14:39)

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, Öncelikli alanlara katkıda bulunabilmek için düzenlendiğini belirterek, 'Özellikle döviz kazandırıcı faaliyette bulunan ihracatçı sektörlerin yanı sıra sektörlerin desteklenmesi için daha önce de yüksek enflasyonun olduğu dönemlerde yerel para birimi cinsinden borçlanmak, bu şekilde kredi kullananlar için avantajlı bir süreç olduğu için, bunların öncelikli alanlara katkı sağlamak için buralara yönlendirdik.' şeklinde açıklamada bulundu.

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben'in açıklamalarından konu başlıkları şu şekilde;

İlk kez duyulan alanlara katkı sağlanması için düzenlediğini belirterek,'Hızlı kredi artışı ve kredilerin verimli alanlarına yönlendirilmemesi bazı risklere yol açıyor. Bu çerçevede istihdama katkı sunan sektörleri desteklemek için biz bunları selektif alanlara katkı sağlasınlar diye buralara yönlendirdik. Kredileri ekonomiye katkı sağlayacak alanlara yönlendirdik.' açıklamasında bulundu.


Ticari kredide döviz şartı

Hayata  geçirilecek olan bu düzenlemenin sermaye kontrolü ile bir bağı olmadığını belirterek, 'İhtiyacı olmayan şirketlerin de döviz aldığını gördük. Bu düzenlemenin sermaye kontrölü ile alakası yok. Bu finansal istikrarın sağlanması konusunda önem arz ediyor. Bankacılık Kanunu bize bu yetkiyi veriyor.' şeklinde konuştu.


Kaç şirket döviz limiti uygulamasından etkileniyor?

Biz kararı alırken şu şekilde şartlar getirdik;

'Bunlar bağımsız denetime tabi şirketler olsun. Bilançodaki değer 15 milyon TL'nin üzerinde döviz karşılığı ifade etsin. Aktif toplamının yüzde 10'undan fazlası hangisi ise bunlar olsun. Bu 3 şartı taşımak zorunda.' dedi ve sözlerine şahısları ilgilendirmediğine değinerek, 'Bu, şirketler bazında uygulanan bir karar. Şahısları ilgilendiren bir karar değil. Muhtemelen 300'ün üzerinde şirketi kapsıyor.' dedi.

Şirketlerin krediye erişim şikayeti

İstihdam'ın sağlanması için piyasayı rahatlatacak kararlar alınacağını belirterek, 'Kararın iyileştirilmesi gereken yanları olacaktır. Uygulamayı piyasayı daha rahatlatıcı bir hale getireceğiz. İsteğimiz şu; ucuz TL kredi ile döviz alıp altın alıp bunları pozisyon tutmayın, yatırım yapın, istihdam üretin bu alanlarda kulanın.' dedi.


Ekonomide tedbirler gelecek mi?

Kur korumalı da büyük bir hareketlilik olduğunu belirterek, 'Gerekli gördüğümüz düzenlemeleri yapacağız. 300'ün üzerinde şirketin döviz pozisyon fazlalıkları var. 15 milyar dolardan fazla bir fazlalık var. Kontrol altına almak döviz kuru ile birebir ilintili. Yatırımların sekteye uğramasını beklemiyoruz.' dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti, 'Merkez Bankası'nın kur korumalı ürünü tarafında bir hareketlilik, oraya bir akış olduğunu görüyoruz. Büyük taban bu işten memnun. açıklamasında bulundu.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal