Japon deprem uzmanından dikkat çeken açıklama: Japonya ile Kahramanmaraş depremleri benzer

Ünlü Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Japonya’da yaşanan depremlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Moriwaki, Kahramanmaraş depremleri ile ülkesindeki depremlerin benzer olduğunu söyledi ve Kuzey Anadolu fay hattı hakkında dikkat çeken sözler sarf etti.

08.01.2024-11:27 - (Son Güncelleme: 08.01.2024-17:48) Japon deprem uzmanından dikkat çeken açıklama: Japonya ile Kahramanmaraş depremleri benzer

Hatay’ın Antakya ilçesinde gerçekleştirilen Uluslararası Yüksek Deprem ve Afet Önleme Konferansı’na katılan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Japonya depremleri ile geçtiğimiz yılın başında yaşanan Kahramanmaraş depremlerinin benzer olduğunu söyledi.

Moriwaki, Kuzey Anadolu fay hattında yaşanan depremlerle ilgili rahatlatan açıklamalarda bulunurken vatandaşlara 2-3 katlı yatay mimari uyarısında bulundu.

Japonya’daki depremler, ikinci Kahramanmaraş depremiyle benzer verilere sahip

Japonya ile Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin benzer seviyelerde olduğunu söyleyen Moriwaki, “Bugün özellikle Japonya’dan 4 hocamız geldi. Japonya’da nasıl yapılıyor, Türkiye’de nasıl yaparsak iyi olur. Yaklaşık bir saatlik bir sunum gerçekleştireceğiz. Sonra da Japonya’daki meslektaşlarımla da soru cevap yapacağız. Özellikle 1 Ocak tarihinde de Japonya’da büyük bir deprem yaşandı. Kahramanmaraş’ta yaşanan ikinci depremle aynı şiddet ve derinliğe sahip bir deprem oldu. Can kaybı olarak bakıldığında Kahramanmaraş depremi 50 bin kişinin ölümüne neden oldu, Japonya’daki depremde ise şu an için 100 kişi hayatını kaybetti. Bu sayı 200 insana da çıkabilir. Ülkede büyük bir hasar yok, bazı eski binalarda sıkıntı yaşandı. Tsunami 5 metre bekleniyorken, 1 buçuk metre oldu. Çok kötü değildi ama yine de ülkenin beklemediği bir yerde oldu. Depremler aynı fakat Japonya’da insanlar yüzde yüz ruhsatlarını alarak inşaatlarını yapıyor. Türkiye’de maalesef 21 milyon yapı varsa bunun neredeyse yarısı kaçak statüde yapılıyor. Aynı zamanda Türkiye’de eğitime yönelik de problem var. Japonya’da deprem konulu küçük yaşta eğitimler veriliyor. Türkiye’de de küçük yaşta deprem eğitimlerinin verilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Yoshinori Moriwaki

Daha önce yaşandığı için Hatay’da büyük deprem beklenmiyor

Hatay’da yaşanan sarsıntıların endişeye sebebiyet vermesine gerek olmadığını söyleyen Moriwaki, “Hatay’da büyük bir deprem beklenmiyor, şehirde 2 defa büyük çaplı deprem yaşandığı için. Kuzey Anadolu fay hattı olarak Elazığ, Kahramanmaraş ve Hatay’da 2 defa deprem yaşandı. Bu fay hattının devamı olarak denizin içerisinde Kıbrıs tarafında deprem olursa Hatay da etkilenebilir. Akdeniz, Japonya’daki gibi okyanus içerisinde olmadığı için muhtemel bir tsunamide 1 veya maksimum 3 metrelik dalga oluşabilir. Depremden sonra deniz kenarında insanlar varsa mutlaka yüksek yerlere kaçmalılar. Ben Hatay’ın bu kadar kötü olacağını beklemiyordum. Daha önce bu şehre 10 defa gelmiştim. Hatay kültür şehri, bu şehre çok yazık oldu. Şehri yavaş yavaş düzeltmek ve geriye dönmek lazım. Bundan sonra ova kesiminde inşaat yapılırken 4 katı geçmemek lazım. Mümkün ise ovadan yüksek kesimlerde yapılaşma olmalı. Hatay, 2-3 katlı yatay şekilde binalarını yaparsa daha iyi olur. Artık Japonya’da binalarını yatay şekilde yapmaya çalışıyor. Erzincan ili de yaşadığı depremlerin ardından 4 katı geçmeyecek şekilde yatay yapılaşmasını sürdürüyor. Hatay’ın da aynı şekil olması gerekmektedir” dedi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal