Türk dünyasında dengeler değişecek: Zengezur Koridoru için tarih verildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk dünyasında devrim niteliğinde bir değişim yaratacak olan Zengezur Koridoru’nun 2028 yılında devreye alınacağını bildirdi.

08.01.2024-11:11 - (Son Güncelleme: 08.01.2024-17:47) Türk dünyasında dengeler değişecek: Zengezur Koridoru için tarih verildi

Türkiye ile diğer Türk ülkelerini birleştirecek olan Zengezur Koridoru için tarih belli oldu. Konu hakkında bir televizyon kanalına açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, koridorun yapım ve ihale çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Bakan Uraloğlu, "Koridorun 43 kilometrelik kısmı Ermenistan topraklarında. Oranın planlama ve ihale süreci de hayata geçirildiğinde tamamlanmış olacak. Bu güzergahtan biz Türk dünyasına çok daha kolay ulaşmış olacağız" diye konuştu.

İlgili adımları attık

İran’dan da Zengezur Koridoru’na bağlanma talebi geldiğini söyleyen Bakan Uraloğlu, "Biz İran tarafına şunu söylüyoruz. Buradan size bir bağlantı verebiliriz. Onlarında bu anlamda bir talepleri var. Bunu da görüşüyoruz. Bizim için Zengezur Koridoru olmazsa olmazdır. Türkiye tarafındaki yerlerimizle ilgili adımları attık, 224 kilometrelik bir kesimdi. 5 yıl civarında burayı bitirdiğimizde, 2028 yılında inşallah güzergahın tamamını hayata geçirmiş oluruz" dedi.

İstanbul ile Ankara arası 80 dakikaya inecek

Türkiye içerisindeki raylı hatlar konusunda da çalışmaların sürdüğünü söyleyen İstanbul ile Ankara arasındaki mesafeyi 80 dakikaya düşürecek olan yeni hızlı tren hattı hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Ankara ile İstanbul arasında bir seyahat ihtiyacı var. Yüksek Hızlı Trenle biz 4 saat 20 dakikada ile Ankara-İstanbul arasında seyahat ediyoruz. Bilecik bölgesinde 2 yerde çalışmalarımız devam ediyor. Orası bittiği zaman 3 saat 50 dakikaya düşecek. Bir de Süper Hızlı Tren hattı planlanıyor. Hızı saatte 350 km olacak. Arada bir kaç tane istasyonumuz olacak. Biz İstanbul ya da Anraka'dan bineceğiz. Bir futbol maçı başladığında, maç bitmeden 80 dakikada varmış olacağız. Bu tamamen yeni bir hat olacak."

Türksat 6A’yı Haziran ayında uğurlayacağız

Yapılan çalışmalar hakkında bilgi aktaran Uraloğlu, Türksat 6A uydusu için önemli gelişmeler olduğunu belirterek "Biz 1994 yılında başlayan yolculuğumuza en son 2021 yılında Türksat 5A, 5B ile devam ettik. Bunlar hep yabancı şirketlere yaptırdığımız uydulardı. 6A uydumuzu Ankara TUSAŞ'ta üretiyoruz. Orada bizim Türksat'ımız var, TÜBİTAK'la iş birliğimiz var. Mart ayında yer teslimi yapacağız ve haziran ayında da ABD'ye göndererek SpaceX'in fırlatma istasyonlarından uzaya, yörüngesine uğurlayacağız. Hem kapsama alanımızı genişleteceğiz, hem kapasitemizi artıracağız hem de ilk yerli ve milli uydumuzu uzaya göndermiş olacağız inşallah." diye konuştu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal