İstanbul Yeni Metrosuna Kavuşuyor, Tam 37,5 Kilometre!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu yaptığı açıklamada Gayrettepe-Havalimanı metrosunun test sürüşlerinin başlayacağını duyurdu.

07.11.2021-17:02 - (Son Güncelleme: 08.11.2021-14:08)

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu yaptığı açıklamada, Gayrettepe-Havalimanı metro hattının test sürüşünün 8 Kasım günü yapılacağını açıkladı. Saatte 120 kilometre hıza ulaşan metro araçlarıyla günde 600 bin yolcunun taşınacağını belirtildi.Yeni metro hattının 2022 yılında hizmete açılması planlanıyor.

İstanbul’da Gayrettepe-Havalimanı metro hattının ilk test sürüşü 8 Kasım günü yapılacağı açıklandı. İstanbul’un yakında kavuşacağı 7 metro hattında çalışmaların 7 gün 24 saat devam ettiğini vurgulayan Bakan Karaismailoğlu bu 7 hattın toplam uzunluğunun 103,3 kilometre olacağını duyurdu.

GÜNDE 600 BİN YOLCU TAŞINACAK

Test sürüşlerinin ardından kısa bir süre sonra açıklanması planlanan hat hakkında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu yaptığı açıklamalara şu şekilde devam etti; “30 kilometre yol kat edeceğimiz bu test sürüşü sonunda İstanbul Havalimanı istasyonuna ulaşarak, bu metro hattını İstanbulluların hizmetine sunacağımız güne bir adım daha yaklaşmış olacağız”


METROLAR SAATTE 120 KİLOMETRE GİDECEK

37 kilometrelik hatta 9 istasyon olacağını ve metroların saatte 120 kilometre hıza ulaşacağını dile getiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu sözlerini şu şekilde noktaladı; “İstanbul’un, Türkiye’nin ve bölgenin en önemli şehirlerarası ve uluslararası hava ulaşım terminali olan İstanbul Havalimanı’na doğrudan raylı sistem ile güvenli, hızlı ve ekonomik şekilde ulaşmak mümkün olacak. Saatte 120 kilometre hızla gidecek metro araçları ile günde 600 bin yolcu taşınması hedefleniyor” 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının yaptığı açıklamada, 19 yıldır imza atılan projelerin Türkiye'yi önemli bir noktaya getirildiği bildirildi. Marmaray ve yüksek hızlı tren gibi projelerin Türkiye'yi orta koridorun hakimi yaptığını ve yeni ipek yolu projesinde tercih edilen bir nokta haline geldiğini aktardı. Bakanlık tarafından yapımını tamamlanan şehir içi raylı sistemlerin toplamda 312 kilometreyi geçtiği açıklanırken bu rotalarda toplamda 400 milyona yakın yolcunun taşındığı söylendi.

HAVALİMANLARINA METRO BAĞLANTISI GELİYOR

Yeni yapılacak Halkalı-İstanbul Havalimanı metrosunda 8 durak olacağını belirten Bakan, metro hattının 31 kilometre olacağını açıkladı. Metro hattının yüzde 75'nin tamamlandığını NATM tünel kazılarının ise yüzde 95 seviyelerinde olduğunu belirten bakan sözlerini şu cümlelerle noktaladı;  "Başkaları gibi, hastanelerin yollarını yapmaktan imtina etmedik. Başkaları gibi, başlatılan metro hatlarını durdurmadık. Aksine daha da hızlandırdık. Ayrıca, maalesef çok üzülerek söylüyorum; İstanbul, devam eden metro hattının üzerine hafriyat dökülen günleri de gördü. Yeni metro ve diğer projeler ile birlikte İstanbulluların rahat edeceğini açıklayan Bakan Karaismailoğlu şu açıklamalarda bulundu; "Bu metro hattımızda, günlük, haftalık ve yıllık olarak TBM ilerlemesinde, birkaç kez dünya rekoru kırdık. Saatte 120 kilometre ile 'Türkiye'nin en hızlı metrosu' unvanına sahip olacak hattımız, aynı zamanda tek seferde ihale edilen en uzun metromuzdur."


YOLCULUK SÜRELERİ ÖNEMLİ ORANDA AZALACAK

Hattın hizmete açılmasıyla birlikte yolculuk sürelerinde ciddi bir azalma olacağını belirten Bakan Karaismailoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Hattımızın işletmeye alınmasıyla birlikte, Göktürk-İstanbul Havalimanı arası 12 dakikaya, Kağıthane-İstanbul Havalimanı 24 dakikaya, Zincirlikuyu-İstanbul Havalimanı 33 dakikaya, 4. Levent-İstanbul Havalimanı arası 35 dakikaya, Arnavutköy-Beşiktaş arası 36 dakikaya, Taksim-İstanbul Havalimanı 41 dakikaya, Başakşehir (Metrokent)-Kağıthane arası 48 dakikaya, Küçükçekmece-Kemerburgaz 50 dakikaya inecektir" 

2 MİLYAR EUROLUK TASARRUF YAPILACAK

Metro hattının hizmete açılması ile birlikte karayollarının rahatlayacağını belirten Bakan Karaismailoğlu açıklamalarına şu sözleri ekledi; 'Metro hattının işletmeye alınmasının ardından 2024-2043 yılları arasında karayolu bakım ve işletmesi açısından, kaza kazancı yönünden, hava kirliliği, gürültü, doğa ve yeşil arazi maliyeti açısından ve zamandan yapılacak tasarrufun toplam bedelinin yaklaşık 2 milyar 640 milyon Euro olacağını öngörüyoruz' 

İSTANBUL'UN METRO HATLARININ YARISINI BAKANLIK YAPIYOR

Devam eden metro hatlarının yarısının Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapıldığının altını çizen Bakan Karaismailoğlu sözlerini şu şekilde noktaladı; "Şu an İstanbul'un raylı sistem ağı 259,5 kilometredir. Yapımı devam eden projelerimiz bittiğinde bu rakam 362,8 kilometreye yükselecek"

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal