İstanbul Havalimanı için yeni sistem: Aynı anda 3 uçak inip kalkabilecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nda aynı anda 3 uçağın iniş ve kalkış yapmasını sağlayacak olan "Eş Zamanlı Bağımsız Üçlü Paralel Pist Operasyonları" uygulaması için 2022 yılından bu yana çalışıldığını bildirdi.

10.02.2024-11:20 - (Son Güncelleme: 10.02.2024-17:44)

İstanbul Havalimanı’nda yapılan çalışmalar hakkındaki son bilgileri açıklayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, havalimanının 29 Ocak-4 Şubat 2024 döneminde günlük ortalama olarak 1309 uçuş ile Avrupa’nın en yoğun havalimanı olduğunu belirtti.

Aynı anda 3 uçak inip kalkabilecek

TRT Haber’de yer alan habere göre; Bakan Uraloğlu devamında şu ifadelere yer verdi:

"İstanbul Havalimanı bizim göz bebeğimiz. Bunun konumunu, haklarını daha da güçlendirmemiz gerekir. İstanbul Havalimanı'nda mevcut kaynakların mümkün olan en etkin şekilde kullanılabilmesi amacıyla 'Eş Zamanlı Bağımsız Üçlü Paralel Pist Operasyonları' uygulaması için çalışmalar 2022'de başlatılmıştı. Projenin hayata geçirilmesiyle İstanbul Havalimanı'na 3 uçağın aynı anda bağımsız üçlü iniş ve kalkış yapabilmesi imkanı kazandırılacak. Önümüzdeki ay bu konuda eğitimlere başlayacağız. Bu yıl içinde denemelere başlarız diye düşünüyorum. Bu sistem dünyada sadece ABD'de var, Avrupa'da yok. Türkiye'de açtığımızda Avrupa'da ilk olacak."

İstanbul Havalimanı

Trafik akışı daha emniyetli ve hızlı olacak

Uygulamanın kullanılmaya başlanmasıyla İstanbul Havalimanı'nda hava trafiğinin emniyetli ve hızlı bir şekilde sağlanacağını belirten Uraloğlu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından Eurocontrol Ajansı ile başlatılan emniyet analiz çalışmasının devam ettiğini ifade etti. Eurocontrol biriminde yürütülen çalışmaların bu yıl içinde tamamlanmasının planlandığını söyleyen Uraloğlu, Türkiye'nin bu uygulamayı hayata geçiren dünyadaki az sayıdaki ülkeden biri olacağını vurguladı. Ayrıca, uygulamanın devreye alınmasıyla eş zamanlı bağımsız üçlü (iniş-kalkış) paralel pist kullanımının da mümkün olacağını belirtti.

Uraloğlu, konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Şu anda İstanbul Havalimanı'nda yüzde 80'e yakın oranda Türk Hava Yollarının (THY) etkisi var. Havalimanında çeşitliliği artıralım istiyoruz. Yabancı hava yolu şirketlerinden talep var. Diğer hava yollarını da cezbetmek istiyoruz. Biz THY'nin şu an elde ettiği konuma zarar getirmeyecek davranışla süreci yönetmek istiyoruz. THY ciddi bir markamız."

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal