İstanbul Boğazı Derinliği Ne Kadar, İstanbul Boğazı Kaç Metre?

İstanbul Boğazı derinliği ne kadar, İstanbul Boğazı genişliği ne kadar, İstanbul Boğazı kaç metre, İstanbul Boğazı’ndan yılda kaç gemi geçer? İstanbul Boğazı’nın en dar yeri neresi? Sizler için derledik.

15.12.2021-15:18 - (Son Güncelleme: 15.12.2021-16:45) İstanbul Boğazı Derinliği Ne Kadar, İstanbul Boğazı Kaç Metre?

Gemi trafiğine kapatılması ardından gündeme gelen İstanbul Boğazı’nın özellikleri merak ediliyor. Asya ve Avrupa kıtalarını ayıran ve Marmara ile Karadeniz’i birbirine bağlayan İstanbul Boğazı, uluslararası bir su yoludur. Peki, İstanbul Boğazı’nın özellikleri nelerdir? İşte detaylar…

İSTANBUL BOĞAZI DERİNLİĞİ NE KADAR?

İstanbul Boğazı’nın derinlik oranları çeşitli nedenlere bağlı olarak yer yer değişiyor. Ortalama olarak İstanbul Boğazı derinliği 60 ile 100 metre arasında değişiyor. Ancak daha derin olduğu kısımlar da var. Bazı bölgelerde derinlik 120 metreye ulaşıyor. İstanbul Boğazının en derin yerleri arasında Bebek ve Kandilli var. Boğazdaki derinlik güneyden kuzeye olmak üzere artış gösteriyor.

İSTANBUL BOĞAZI GENİŞLİĞİ NE KADAR, İSTANBUL BOĞAZI EN DAR YERİ NERESİ?

İstanbul Boğazı genişliği yine yer yer değişiklik göstermektedir. Uluslararası deniz taşımacılığında en dar geçit olarak geçen İstanbul Boğazı’nın genişliği en dar ve en geniş yeriyle değerlendirilebilir.

İstanbul Boğazı en dar yeri iki hisar arasında bulunuyor. Rumeli ve Anadolu Hisarı arasındaki bölüm boğazın en dar bölümü ve yaklaşık 760 metrelik bir genişliğe sahip.

İstanbul Boğazı en geniş yeri ise iki fener arasında yer alıyor. Rumeli ve Anadolu Feneri arasındaki bölüm boğazın en geniş bölümü ve yaklaşık 3600 metrelik bir genişliğe sahip.


İSTANBUL BOĞAZI KAÇ METRE?

İstanbul Boğazı uzunluğu da merak edilen konular arasında. İstanbul Boğazı, başından sonuna 29,5 kilometre olarak ölçüldü.

İSTANBUL BOĞAZI’NDAN YILDA KAÇ GEMİ GEÇER?

İstanbul Boğazı’ndan yılda kaç gemi geçer, İstanbul Boğazı gemi trafiği nasıldır gibi sorular merak edilen konular arasında. Peki, veriler ne gösteriyor?

- 2019 yılında İstanbul Boğazı’ndan 41 bin 112 gemi geçti.

- 2020 yılında ise İstanbul Boğazı’ndan 38 bin 404 gemi geçti.

Yeni yıla girildiğinde 2021 yılının gemi istatistikleri de paylaşılacaktır. Geçen yıl geçen gemi sayısında azalma olmuş görünüyor. Bu sene verilerin nasıl geleceği merak konusu.

İSTANBUL BOĞAZI NE ZAMAN OLUŞTU?

İstanbul Boğazı ne zaman oluştu sorusu da en çok merak edilen konular arasında. İstanbul Boğazı’yla birlikte tüm İstanbul coğrafyasının 4. Jeolojik zamanda meydana geldiği biliniyor.

Ancak boğazın bu şekli alışıyla ilgili asıl ortaya çıkış döneminin ne zaman olduğu ve neden olduğu tam olarak bilinmiyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal